Dorsz atlantycki i puree z batatów
- 50 g sera żółtego
- 100 g suszonych pomidorów
- 30 g migdałów ze skórką
- 2 ząbki czosnku
- 50 g masła
- 1 łyżeczka suszonych ziół mieszanych
- 0,75 łyżeczki pieprzu
- 4 filety z dorsza atlantyckiego (ok. 130 g każdy)
- 1 łyżeczka soli
- 800 g batatów
- 250 g wody
- 400 g groszku zielonego
- 2 szczypty gałki muszkatołowej
- 20 g syropu klonowego
Wykonanie:
- Ser żółty, pomidory, migdały, czosnek, 20 g masła, zioła i 0,25 łyżeczki pieprzu rozdrabniamy w blenderze
- Dorsza układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy solą
- Na wierzchu układamy rozdrobnione składniki
- Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut
- Bataty gotujemy w wodzie (TM: 25 min/Varoma/1)
- Groszek gotujemy osobno w osolonej wodzie lub jeśli korzystacie z robota TM lub zamiennika z Lidla, to umieszczacie go na przystawce Varoma i parujecie razem z batatami
- Do ugotowanych batatów dodajemy 30 g masła, 0,5 łyżeczki pieprzu, gałkę, sól i syrop klonowy, miksujemy na gładką masę

Komentarze
Prześlij komentarz