Dorsz atlantycki i puree z batatów


Składniki:
  • 50 g sera żółtego
  • 100 g suszonych pomidorów
  • 30 g migdałów ze skórką
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka suszonych ziół mieszanych
  • 0,75 łyżeczki pieprzu
  • 4 filety z dorsza atlantyckiego (ok. 130 g każdy)
  • 1 łyżeczka soli
  • 800 g batatów
  • 250 g wody
  • 400 g groszku zielonego
  • 2 szczypty gałki muszkatołowej
  • 20 g syropu klonowego

Wykonanie:
  1. Ser żółty, pomidory, migdały, czosnek, 20 g masła, zioła i 0,25 łyżeczki pieprzu rozdrabniamy w blenderze
  2. Dorsza układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy solą
  3. Na wierzchu układamy rozdrobnione składniki
  4. Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut
  5. Bataty gotujemy w wodzie (TM: 25 min/Varoma/1)
  6. Groszek gotujemy osobno w osolonej wodzie lub jeśli korzystacie z robota TM lub zamiennika z Lidla, to umieszczacie go na przystawce Varoma i parujecie razem z batatami
  7. Do ugotowanych batatów dodajemy 30 g masła, 0,5 łyżeczki pieprzu, gałkę, sól i syrop klonowy, miksujemy na gładką masę

Komentarze