Jogurt z kremem cytrynowym


Składniki:
  • 20 g pistacji
  • 120 g cukru
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 30 g masła
  • 1 jajko
  • 80 g soku z cytryny
  • 600 g jogurtu naturalnego

Wykonanie:
  1. Pistacje bardzo drobno siekamy (TM: 4 s/7, przekładamy)
  2. Cukier i skórkę z cytryny mielimy w blenderze na proszek (TM: 15 s/10)
  3. Przekładamy do garnuszka, dodajemy masło, jajko i sok z cytryny i podgrzewamy przez chwilę (TM: 10 min/90 st/2)
  4. Potem miksujemy na gładką masę (TM: 25 s/6)
  5. Odstawiamy do ostudzenia
  6. Do szklanek nakładamy po parę łyżek jogurtu i kremu, na przemian; wierzch ozdabiamy pistacjami

Komentarze