Kotlety z kurczaka i warzyw z sosem koperkowym


Składniki:
Kotlety:
  • 150 g marchewki
  • 200 g filetów z kurczaka
  • 50 g cebuli
  • 70 g czerwonej papryki
  • 150 g pieczarek
  • 0,25 łyżeczki rozmarynu
  • 0,75 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 25 g oliwy z oliwek
  • 1 jajko
  • 60 g bułki tartej
Sos koperkowy:
  • 0,5 pęczka koperku
  • 200 g śmietany
  • 0,25 łyżeczki pieprzu
  • 0,25 łyżeczki soli

Wykonanie:
Kotlety:
  1. Marchewkę ścieramy na tarce (TM: 5 s/5)
  2. Dodajemy drobno posiekanego kurczaka (TM: 10 s/6, przekładamy)
  3. Cebulę i paprykę drobno kroimy (TM: 2 s/5)
  4. Dodajemy posiekane pieczarki (TM: 2 s/4)
  5. Dodajemy rozmaryn, 0,25 łyżeczki soli, 0,25 łyżeczki pieprzu i oliwę i dusimy (TM: 13 min/120 st/1)
  6. Dodajemy marchewkę z kurczakiem, jajko, bułkę tartą, 0,5 łyżeczki soli, 0,25 łyżeczki pieprzu i mieszamy (TM: 15 s/4)
  7. Z masy lepimy kotleciki i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
  8. Pieczemy 30-40 minut w 200 stopniach
Sos koperkowy:
  1. Wszystkie składniki (koperek posiekany) mieszamy razem

Komentarze