Spaghetti po bolońsku


Składniki:
  • 100 g sera żółtego
  • 500 g makaronu spaghetti
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g pora
  • 100 g marchewki
  • 100 g cebuli
  • 400 g mięsa mielonego
  • 200 g boczku pokrojonego w kostkę
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 400 g krojonych pomidorów z puszki
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • 50 g wody
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu

Wykonanie:
  1. Ser ścieramy na tarce (TM: 10 s/10, przekładamy)
  2. Czosnek, pora i cebulę drobno siekamy, marchewkę kroimy w drobną kostkę (TM: 5 s/5)
  3. Dodajemy mięso, boczek i oliwę i przez chwilę dusimy (TM: bez założonej miarki 8 min/Varoma/wsteczne/1)
  4. Dodajemy pomidory, koncentrat pomidorowy, wodę, liść laurowy, sól, pieprz, mieszamy i gotujemy przez kilkanaście minut (TM: 12 min/Varoma/wsteczne/1)
  5. W tym czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu
  6. Podajemy makaron polany sosem i posypany serem

Komentarze