Spaghetti po bolońsku
Składniki:
Wykonanie:
- 100 g sera żółtego
- 500 g makaronu spaghetti
- 2 ząbki czosnku
- 100 g pora
- 100 g marchewki
- 100 g cebuli
- 400 g mięsa mielonego
- 200 g boczku pokrojonego w kostkę
- 30 g oliwy z oliwek
- 400 g krojonych pomidorów z puszki
- 100 g koncentratu pomidorowego
- 50 g wody
- 1 liść laurowy
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
Wykonanie:
- Ser ścieramy na tarce (TM: 10 s/10, przekładamy)
- Czosnek, pora i cebulę drobno siekamy, marchewkę kroimy w drobną kostkę (TM: 5 s/5)
- Dodajemy mięso, boczek i oliwę i przez chwilę dusimy (TM: bez założonej miarki 8 min/Varoma/wsteczne/1)
- Dodajemy pomidory, koncentrat pomidorowy, wodę, liść laurowy, sól, pieprz, mieszamy i gotujemy przez kilkanaście minut (TM: 12 min/Varoma/wsteczne/1)
- W tym czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu
- Podajemy makaron polany sosem i posypany serem

Komentarze
Prześlij komentarz