Zupa z pieczonego czosnku


Składniki:
  • 3 główki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 200 g cebuli
  • 30 g masła
  • 800 g wody
  • 100 g białego ryżu
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu (lub 1 kostka rosołowa)
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 0,25 łyżeczki pieprzu
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 200 g mleczka kokosowego
  • 30 g sosu sojowego
  • 1 pęczek natki pietruszki

Wykonanie:
  1. Z każdej główki czosnku odcinamy zakończenie; główka ma pozostać w całości, ale ząbki powinny być widoczne
  2. Układamy je w naczyniu żaroodpornym, oprószamy solą i polewamy oliwą
  3. Pieczemy 35 minut w 200 stopniach
  4. Zostawiamy na kilkanaście minut do ostygnięcia i wyciskamy z łupinek upieczony miąższ
  5. Cebulę siekamy, dodajemy masło (TM: 5 s/5)
  6. Dusimy przez parę minut (TM: 5 min/120 st/1)
  7. Dodajemy miąższ z czosnku i wszystkie pozostałe składniki poza mleczkiem kokosowym i sosem sojowym i gotujemy aż ryż zmięknie (TM: 20 min/100 st/1)
  8. Dodajemy mleczko i sos i mieszamy dość intensywnie (czosnek powinien się rozpaść) (TM: 15 s/2)
  9. Posypujemy natką

Komentarze