Zupa z pieczonego czosnku
Składniki:
Wykonanie:
- 3 główki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 200 g cebuli
- 30 g masła
- 800 g wody
- 100 g białego ryżu
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu (lub 1 kostka rosołowa)
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- 0,5 łyżeczki mielonego kminku
- 1 łyżeczka oregano
- 0,25 łyżeczki pieprzu
- 0,5 łyżeczki soli
- 200 g mleczka kokosowego
- 30 g sosu sojowego
- 1 pęczek natki pietruszki
Wykonanie:
- Z każdej główki czosnku odcinamy zakończenie; główka ma pozostać w całości, ale ząbki powinny być widoczne
- Układamy je w naczyniu żaroodpornym, oprószamy solą i polewamy oliwą
- Pieczemy 35 minut w 200 stopniach
- Zostawiamy na kilkanaście minut do ostygnięcia i wyciskamy z łupinek upieczony miąższ
- Cebulę siekamy, dodajemy masło (TM: 5 s/5)
- Dusimy przez parę minut (TM: 5 min/120 st/1)
- Dodajemy miąższ z czosnku i wszystkie pozostałe składniki poza mleczkiem kokosowym i sosem sojowym i gotujemy aż ryż zmięknie (TM: 20 min/100 st/1)
- Dodajemy mleczko i sos i mieszamy dość intensywnie (czosnek powinien się rozpaść) (TM: 15 s/2)
- Posypujemy natką

Komentarze
Prześlij komentarz