Bigos


Składniki:
  • 400 g kiszonej kapusty, mocno odciśniętej
  • 400 g białej kapusty
  • 100 g cebuli
  • 150 g marchewki
  • 30 g oleju
  • 800 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu (lub 1 kostka rosołowa)
  • 45 g koncentratu pomidorowego
  • 50 g śliwek suszonych
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 300 g mięsa wieprzowego pokrojonego w kostkę
  • 250 g kiełbasy pokrojonej w plastry
  • 300 g boczku pokrojonego w kostkę
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminku
  • 1 łyżeczka białej gorczycy
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki

Wykonanie:
  1. Białą kapustę szatkujemy (TM: połowę porcji 3 s/5, wyciągamy i drugą połowę 3 s/5, wyciągamy)
  2. Cebulę siekamy, marchewkę kroimy w kostkę (TM: 3 s/5)
  3. Dodajemy olej i dusimy (TM: 6 min/120 st/1)
  4. Dodajemy kapustę kiszoną, wodę, koncentrat bulionu, koncentrat pomidorowy, śliwki, ziele angielskie, liście laurowe i mięso wieprzowe i gotujemy (TM: 30 min/Varoma/wsteczne/1)
  5. Ja w tym czasie umieszczam kiełbasę i boczek w Varomie i nakładam ją na TM, ale jeśli nie macie TM lub odpowiednika, to po prostu dodajcie te dwa składniki w kolejnym punkcie
  6. Dodajemy białą kapustę i wszystkie pozostałe przyprawy i gotujemy jeszcze ok. 30 minut (TM: 30 min/Varoma/wsteczne/1)
  7. Jeśli kiełbasa i boczek były parowane osobno, to dokładamy je teraz do garnka i mieszamy

Komentarze