Bigos
- 400 g kiszonej kapusty, mocno odciśniętej
- 400 g białej kapusty
- 100 g cebuli
- 150 g marchewki
- 30 g oleju
- 800 g wody
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu (lub 1 kostka rosołowa)
- 45 g koncentratu pomidorowego
- 50 g śliwek suszonych
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 300 g mięsa wieprzowego pokrojonego w kostkę
- 250 g kiełbasy pokrojonej w plastry
- 300 g boczku pokrojonego w kostkę
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 0,5 łyżeczki mielonego kminku
- 1 łyżeczka białej gorczycy
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka lubczyku
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki
Wykonanie:
- Białą kapustę szatkujemy (TM: połowę porcji 3 s/5, wyciągamy i drugą połowę 3 s/5, wyciągamy)
- Cebulę siekamy, marchewkę kroimy w kostkę (TM: 3 s/5)
- Dodajemy olej i dusimy (TM: 6 min/120 st/1)
- Dodajemy kapustę kiszoną, wodę, koncentrat bulionu, koncentrat pomidorowy, śliwki, ziele angielskie, liście laurowe i mięso wieprzowe i gotujemy (TM: 30 min/Varoma/wsteczne/1)
- Ja w tym czasie umieszczam kiełbasę i boczek w Varomie i nakładam ją na TM, ale jeśli nie macie TM lub odpowiednika, to po prostu dodajcie te dwa składniki w kolejnym punkcie
- Dodajemy białą kapustę i wszystkie pozostałe przyprawy i gotujemy jeszcze ok. 30 minut (TM: 30 min/Varoma/wsteczne/1)
- Jeśli kiełbasa i boczek były parowane osobno, to dokładamy je teraz do garnka i mieszamy
Komentarze
Prześlij komentarz