Chleb z kiełbaskami


Składniki:
  • 50 g musztardy
  • 50 g ketchupu
  • 80 g prażonej cebulki
  • 150 g sera żółtego
  • 150 g ogórków konserwowych
  • 600 g mąki pszennej
  • 300 g wody
  • 40 g drożdży
  • 1 szczypta cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 5 g oleju
  • 6 cienkich kiełbasek lub parówek

Wykonanie:
  1. Ser ścieramy na tarce (TM: 5 s/8, przekładamy)
  2. Ogórki kroimy w kostkę (TM: 3 s/5, przekładamy)
  3. Mieszamy mąkę, wodę, drożdże, cukier, sól i olej i wyrabiamy (TM: wyrabianie ciasta/2 min)
  4. Rozwałkowujemy ciasto na prostokąt (30 x 40 cm)
  5. Całą powierzchnię smarujemy musztardą wymieszaną z ketchupem i posypujemy cebulką i ogórkami
  6. Ciasto kroimy w pasy o szerokości 5 cm, układamy na nich kiełbaski i posypujemy serem
  7. Każdy pasek zwijamy w rulon i układamy w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia
  8. Pieczemy 40 min w 180°C na drugim od dołu poziomie piekarnika

Komentarze