Kurczak po indyjsku


Składniki:
  • 1 łyżeczka nasion mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka nasion mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka kurkumy mielonej
  • 2 łyżeczki przyprawy garam masala
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 500 g piersi z kurczaka pokrojonej w paseczki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 100 g orzechów nerkowca
  • 140 g wody
  • 40 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego na kawałki
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 g cebuli
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 55 g masła
  • 400 g krojonych pomidorów z puszki
  • 70 g śmietany

Wykonanie:
  1. Pierwsze 5 przypraw z listy prażymy przez parę minut na patelni (TM: 5 min/120°C/1)
  2. Dodajemy kurkumę i 1 łyżeczkę przyprawy garam masala i mieszamy (TM: 10 s/4, przekładamy)
  3. Pokrojonego kurczaka mieszamy z oliwą i 0,5 łyżeczki soli, odstawiamy
  4. Orzechy bardzo drobno siekamy lub rozdrabniamy w blenderze, prawie na proszek (TM: 15 s/10)
  5. Do orzechów dodajemy 40 g wody i mieszamy (TM: 5 s/4, przekładamy)
  6. Czosnek przeciskamy przez praskę, imbir ścieramy (TM: 10 s/10)
  7. Dodajemy 40 g wody i mieszamy (TM: 10 s/8)
  8. Do powstałej pasty dokładamy posiekaną cebulę i ostrą paprykę (TM: 5 s/6)
  9. Dodajemy masło i dusimy (TM: 5 min/120 st/1)
  10. Dodajemy pomidory i gotujemy (TM: 5 min/100 st/3)
  11. Dodajemy 1 łyżeczkę przyprawy garam masala, śmietanę i 1 łyżeczkę soli i gotujemy przez chwilę (TM: 2 min/100 st/2)
  12. W między czasie kurczaka podsmażamy przez chwilę na patelni z rozgrzanym olejem i zalewamy sosem
  13. Dusimy pod przykryciem aż kurczak zmięknie

Komentarze