Kurczak po indyjsku
Składniki:
Wykonanie:
- 1 łyżeczka nasion mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka nasion mielonej kolendry
- 1 łyżeczka kurkumy mielonej
- 2 łyżeczki przyprawy garam masala
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 500 g piersi z kurczaka pokrojonej w paseczki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1,5 łyżeczki soli
- 100 g orzechów nerkowca
- 140 g wody
- 40 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego na kawałki
- 3 ząbki czosnku
- 100 g cebuli
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 55 g masła
- 400 g krojonych pomidorów z puszki
- 70 g śmietany
Wykonanie:
- Pierwsze 5 przypraw z listy prażymy przez parę minut na patelni (TM: 5 min/120°C/1)
- Dodajemy kurkumę i 1 łyżeczkę przyprawy garam masala i mieszamy (TM: 10 s/4, przekładamy)
- Pokrojonego kurczaka mieszamy z oliwą i 0,5 łyżeczki soli, odstawiamy
- Orzechy bardzo drobno siekamy lub rozdrabniamy w blenderze, prawie na proszek (TM: 15 s/10)
- Do orzechów dodajemy 40 g wody i mieszamy (TM: 5 s/4, przekładamy)
- Czosnek przeciskamy przez praskę, imbir ścieramy (TM: 10 s/10)
- Dodajemy 40 g wody i mieszamy (TM: 10 s/8)
- Do powstałej pasty dokładamy posiekaną cebulę i ostrą paprykę (TM: 5 s/6)
- Dodajemy masło i dusimy (TM: 5 min/120 st/1)
- Dodajemy pomidory i gotujemy (TM: 5 min/100 st/3)
- Dodajemy 1 łyżeczkę przyprawy garam masala, śmietanę i 1 łyżeczkę soli i gotujemy przez chwilę (TM: 2 min/100 st/2)
- W między czasie kurczaka podsmażamy przez chwilę na patelni z rozgrzanym olejem i zalewamy sosem
- Dusimy pod przykryciem aż kurczak zmięknie

Komentarze
Prześlij komentarz