Papryki z nadzieniem meksykańskim
Składniki:
Wykonanie:
- 20 g oliwy z oliwek
- 4 papryki w różnych kolorach
- 80 g cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1,5 łyżeczki ostrej papryki
- 250 g mięsa mielonego
- 200 g czerwonej fasolki z puszki
- 150 g kukurydzy z puszki
- 40 g koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka soli
- 0,25 łyżeczki pieprzu
- 1 kulka sera mozzarella
Wykonanie:
- Papryki kroimy na pół i usuwamy środek, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przeciętymi częściami do góry
- Pieczemy 10 minut w 200 stopniach
- Czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę drobno siekamy, dodajemy przyprawy (TM: 3 s/5)
- Dusimy przez parę minut (TM: 5 min/120 st/1)
- Dodajemy mięso, fasolę, kukurydzę, koncentrat pomidorowy, sól i pieprz i gotujemy przez chwilę (TM: 8 min/100 st/wsteczne/1)
- Nadzienie przekładamy do podpieczonych papryk
- Pieczemy kolejne 15 min w 200 stopniach
- Mozzarellę kroimy w 8 plastrów i układamy na górze i podpiekamy jeszcze ok. 5 minut aż ser się roztopi
Komentarze
Prześlij komentarz