Papryki z nadzieniem meksykańskim


Składniki:
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 4 papryki w różnych kolorach
  • 80 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1,5 łyżeczki ostrej papryki
  • 250 g mięsa mielonego
  • 200 g czerwonej fasolki z puszki
  • 150 g kukurydzy z puszki
  • 40 g koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,25 łyżeczki pieprzu
  • 1 kulka sera mozzarella

Wykonanie:
  1. Papryki kroimy na pół i usuwamy środek, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przeciętymi częściami do góry
  2. Pieczemy 10 minut w 200 stopniach
  3. Czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę drobno siekamy, dodajemy przyprawy (TM: 3 s/5)
  4. Dusimy przez parę minut (TM: 5 min/120 st/1)
  5. Dodajemy mięso, fasolę, kukurydzę, koncentrat pomidorowy, sól i pieprz i gotujemy przez chwilę (TM: 8 min/100 st/wsteczne/1)
  6. Nadzienie przekładamy do podpieczonych papryk
  7. Pieczemy kolejne 15 min w 200 stopniach
  8. Mozzarellę kroimy w 8 plastrów i układamy na górze i podpiekamy jeszcze ok. 5 minut aż ser się roztopi

Komentarze