Pieczone jabłka nadziewane słodkim białym serem


Składniki:
  • 4 duże jabłka
  • 30 g orzechów włoskich
  • 30 g płatków kukurydzianych
  • 60 g cukru/erytrolu
  • 20 g rodzynek
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 150 g białego sera
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 5 g skrobi ziemniaczanej

Wykonanie:
  1. Jabłka wydrążamy za pomocą łyżki w taki sposób, aby powstały ścianki grubości ok. 1 cm
  2. Orzechy bardzo drobno siekamy (TM: 2 s/6)
  3. Dodajemy płatki kukurydziane, 25 g cukru, rodzynki i 0,25 łyżeczki cynamonu i parę sekund rozdrabniamy w blenderze (TM: 2 s/6, przekładamy)
  4. Biały ser rozdrabniamy widelcem, dodajemy jajko, dodajemy pozostałe 35 g cukru, 0,25 łyżeczki cynamonu, aromat i skrobię i mieszamy (TM: 5 s/3)
  5. Nadzienie serowe nakładamy do wydrążonych jabłek, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy kruszonką
  6. Pieczemy 35 min w 180°C

Komentarze