Pieczone jabłka nadziewane słodkim białym serem
Składniki:
Wykonanie:
- 4 duże jabłka
- 30 g orzechów włoskich
- 30 g płatków kukurydzianych
- 60 g cukru/erytrolu
- 20 g rodzynek
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 150 g białego sera
- 1 jajko
- 0,5 łyżeczki aromatu waniliowego
- 5 g skrobi ziemniaczanej
Wykonanie:
- Jabłka wydrążamy za pomocą łyżki w taki sposób, aby powstały ścianki grubości ok. 1 cm
- Orzechy bardzo drobno siekamy (TM: 2 s/6)
- Dodajemy płatki kukurydziane, 25 g cukru, rodzynki i 0,25 łyżeczki cynamonu i parę sekund rozdrabniamy w blenderze (TM: 2 s/6, przekładamy)
- Biały ser rozdrabniamy widelcem, dodajemy jajko, dodajemy pozostałe 35 g cukru, 0,25 łyżeczki cynamonu, aromat i skrobię i mieszamy (TM: 5 s/3)
- Nadzienie serowe nakładamy do wydrążonych jabłek, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy kruszonką
- Pieczemy 35 min w 180°C
Komentarze
Prześlij komentarz