Polędwiczki i sos z suszonych pomidorów
Składniki:
Wykonanie:
- 700 g polędwiczek wieprzowych pokrojonych w plastry
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 100 g cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 20 g oleju z odsączenia pomidorów
- 80 g suszonych pomidorów w oleju
- 300 g wody
- 100 g śmietany
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Wykonanie:
- Polędwiczki oprószamy solą, pieprzem i ziołami i obsmażamy na patelni z każdej strony, po podsmażeniu dusimy pod przykryciem aż zmiękną podlewając wodą w razie potrzeby
- Cebulę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy olej z pomidorów (TM: 3 s/5)
- Dusimy (TM: 4 min/120 st/1)
- Dodajemy wodę i suszone pomidory i gotujemy (TM: 25 min/Varoma/1)
- W kubku mieszamy śmietanę ze skrobią, dodajemy do sosu i gotujemy jeszcze przez parę minut (TM: 3 min/90 st/1)
- Miksujemy (TM: 40 s/8)
- Na pokrywie naczynia miksującego stawiamy kubek, wlewamy do niego śmietanę, dodajemy skrobię, dokładnie mieszamy.
- Przed podaniem polewamy polędwiczki sosem
Komentarze
Prześlij komentarz