Polędwiczki i sos z suszonych pomidorów


Składniki:
  • 700 g polędwiczek wieprzowych pokrojonych w plastry
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 100 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 g oleju z odsączenia pomidorów
  • 80 g suszonych pomidorów w oleju
  • 300 g wody
  • 100 g śmietany
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

Wykonanie:
  1. Polędwiczki oprószamy solą, pieprzem i ziołami i obsmażamy na patelni z każdej strony, po podsmażeniu dusimy pod przykryciem aż zmiękną podlewając wodą w razie potrzeby
  2. Cebulę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy olej z pomidorów (TM: 3 s/5)
  3. Dusimy (TM: 4 min/120 st/1)
  4. Dodajemy wodę i suszone pomidory i gotujemy (TM: 25 min/Varoma/1)
  5. W kubku mieszamy śmietanę ze skrobią, dodajemy do sosu i gotujemy jeszcze przez parę minut (TM: 3 min/90 st/1)
  6. Miksujemy (TM: 40 s/8)
  7. Na pokrywie naczynia miksującego stawiamy kubek, wlewamy do niego śmietanę, dodajemy skrobię, dokładnie mieszamy.
  8. Przed podaniem polewamy polędwiczki sosem

Komentarze