Ciasto z makiem


Składniki:
  • 6 jajek
Spód:
  • 200 g mąki
  • 130 g masła
  • 20 g wody
  • 30 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa makowa:
  • 50 g migdałów
  • 150 g orzechów włoskich
  • 400 g mielonego maku
  • 350 g mleka
  • 80 g masła
  • 1 jajko
  • 30 g cukru
  • 100 g miodu
  • 20 g kaszy manny
  • 100 g rodzynek
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
Beza:
  • 230 g cukru pudru
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Wykonanie:
  1. Odzielamy białka od żółtek, jedno żółtko odkładamy do spodu.
Spód:
  1. Wszystkie składniki plus jedno żółtko energicznie wyrabiamy (TM: 30 s/4)
  2. Wylepiamy nim formę (30 x 24 cm) wyłożoną papierem do pieczenia
Masa makowa:
  1. Migdały drobno siekamy (TM: 2 s/6)
  2. To samo robimy z orzechamy i przesypujemy je do posiekanych migdałów (TM: 1 s/5, przekładamy)
  3. Mak, mleko i masło mieszamy i podgrzewamy w garnuszku przez parę minut (TM: 7 min/90 st/3, przekładamy)
  4. 5 odłożonych żółtek ubijamy mikserem z jednym jajkiem, cukrem i miodem (TM: 1 min/4)
  5. Dodajemy masę makową, orzechy i migdały, kaszę, rodzynki, skórkę z pomarańczy i aromat migdałowy i mieszamy (TM: 20 s/wsteczne/3, przekładamy)
  6. Samo ciasto pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut
Beza:
  1. Kiedy ciasto się piecze, ubijamy bezę
  2. Do 6 białek dodajemy sól i ubijamy mikserem na sztywną pianę (TM: z motylkiem 7 min/37 st/3,5)
  3. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier puder i mąkę
  4. Na podpieczony spód wykladamy masę makową i na nią ubitą pianę
  5. Wkładamy do piekarnika i od razu obniżamy temperaturę na 140 stopni, pieczemy 60 minut

Komentarze