Ciasto z makiem
Składniki:
Wykonanie:
- 6 jajek
- 200 g mąki
- 130 g masła
- 20 g wody
- 30 g cukru pudru
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g migdałów
- 150 g orzechów włoskich
- 400 g mielonego maku
- 350 g mleka
- 80 g masła
- 1 jajko
- 30 g cukru
- 100 g miodu
- 20 g kaszy manny
- 100 g rodzynek
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 230 g cukru pudru
- 1 szczypta soli
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
- Odzielamy białka od żółtek, jedno żółtko odkładamy do spodu.
- Wszystkie składniki plus jedno żółtko energicznie wyrabiamy (TM: 30 s/4)
- Wylepiamy nim formę (30 x 24 cm) wyłożoną papierem do pieczenia
- Migdały drobno siekamy (TM: 2 s/6)
- To samo robimy z orzechamy i przesypujemy je do posiekanych migdałów (TM: 1 s/5, przekładamy)
- Mak, mleko i masło mieszamy i podgrzewamy w garnuszku przez parę minut (TM: 7 min/90 st/3, przekładamy)
- 5 odłożonych żółtek ubijamy mikserem z jednym jajkiem, cukrem i miodem (TM: 1 min/4)
- Dodajemy masę makową, orzechy i migdały, kaszę, rodzynki, skórkę z pomarańczy i aromat migdałowy i mieszamy (TM: 20 s/wsteczne/3, przekładamy)
- Samo ciasto pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut
- Kiedy ciasto się piecze, ubijamy bezę
- Do 6 białek dodajemy sól i ubijamy mikserem na sztywną pianę (TM: z motylkiem 7 min/37 st/3,5)
- Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier puder i mąkę
- Na podpieczony spód wykladamy masę makową i na nią ubitą pianę
- Wkładamy do piekarnika i od razu obniżamy temperaturę na 140 stopni, pieczemy 60 minut

Komentarze
Prześlij komentarz