Leczo wegańskie z fasolką


Składniki:
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
  • 1 zielona papryka pokrojona w kostkę
  • 480 g białej fasoli z puszki
  • 800 g krojonych pomidorów z puszki
  • 20 g koncentratu pomidorowego
  • 80 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu
  • 1 łyżeczka cząbru suszonego
  • 2 łyżki liści bazylii świeżych pokrojonych w paski
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,25 łyżeczki pieprzu
  • 80 g czarnych oliwek

Wykonanie:
  1. Czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę drobno siekamy, dodajemy oliwę (TM: 3 s/5)
  2. Dusimy przez parę minut w garnuszku (TM: 3 min/120 st/1)
  3. Dodajemy papryki i dusimy jeszcze przez chwilę (TM: 5 min/120 st/wsteczne/1)
  4. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki i gotujemy kilkanaście minut (TM: 12 min/100 st/wsteczne/1)

Komentarze