Tiramisu
Składniki:
Wykonanie:
- parę filiżanek espresso
- 95 g cukru/erytrytolu
- 750 g sera mascarpone
- 4 jajka
- 250 g biszkoptów
- 50 g likieru Amaretto
- 2 łyżki kakao
Wykonanie:
- Do espresso dodajemy 5 g cukru i zostawiamy do ostudzenia
- Białka ubijamy na sztywną pianę (TM: z motylkiem 2,5 min/3,5, przekładamy)
- Żółtka miksujemy z 90 g cukru przez parę minut (TM: 2 min/3)
- Partiami dodajemy serek cały czas miksując (TM: 3 min/2)
- Dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy (TM: 1 min/1,5)
- Do ostudzonej kawy dodajemy likier i mieszamy
- Biszkopty nasączamy kawą i układamy jedną warstwę w blaszce lub naczyniu żaroodpornym (28 x 18 cm), wylewamy połowę masy, posypujemy 1 łyżką kakao, wszystkie trzy warstwy powtarzamy raz jeszcze
- Wkładamy do lodówki na całą noc
Komentarze
Prześlij komentarz