Tiramisu


Składniki:
  • parę filiżanek espresso
  • 95 g cukru/erytrytolu
  • 750 g sera mascarpone
  • 4 jajka
  • 250 g biszkoptów
  • 50 g likieru Amaretto
  • 2 łyżki kakao

Wykonanie:
  1. Do espresso dodajemy 5 g cukru i zostawiamy do ostudzenia
  2. Białka ubijamy na sztywną pianę (TM: z motylkiem 2,5 min/3,5, przekładamy)
  3. Żółtka miksujemy z 90 g cukru przez parę minut (TM: 2 min/3)
  4. Partiami dodajemy serek cały czas miksując (TM: 3 min/2)
  5. Dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy (TM: 1 min/1,5)
  6. Do ostudzonej kawy dodajemy likier i mieszamy
  7. Biszkopty nasączamy kawą i układamy jedną warstwę w blaszce lub naczyniu żaroodpornym (28 x 18 cm), wylewamy połowę masy, posypujemy 1 łyżką kakao, wszystkie trzy warstwy powtarzamy raz jeszcze
  8. Wkładamy do lodówki na całą noc

Komentarze