Bruschetta z pomidorami, oliwkami i serem mozzarella
Składniki:
- 1 ciabatta
- 40 g cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 20 g oliwy
- 250 g pomidorów
- 12 czarnych oliwek
- 0,5 łyżeczki oregano
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 125 g sera mozzarella (1 kulka)
Wykonanie:
- Ciabattę kroimy na kromki
- Czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę drobno siekamy, dodajemy oliwę (TM: 3 s/5)
- Dusimy przez chwilę w garnuszku (TM: 2 min/120 st/1)
- Dodajemy pomidory, oliwki, oregano, sól i pieprz i przez bardzo krótką chwilę rozdrabniamy w blenderze (TM: 2 s/5)
- Dodajemy mozzarellę i rozdrabniamy jeszcze przez sekundkę (TM: 3 s/4)
- Przekładamy na sitko i odsączamy
- Kromki pieczemy w piekarniku na funkcji grill w 250 stopniach przez 8 minut
- Na każdą upieczoną kromkę nakładamy pastę pomidorową
Komentarze
Prześlij komentarz