Bruschetta z pomidorami, oliwkami i serem mozzarella


Składniki:
  • 1 ciabatta
  • 40 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 g oliwy
  • 250 g pomidorów
  • 12 czarnych oliwek
  • 0,5 łyżeczki oregano
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 125 g sera mozzarella (1 kulka)

Wykonanie:
  1. Ciabattę kroimy na kromki
  2. Czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę drobno siekamy, dodajemy oliwę (TM: 3 s/5)
  3. Dusimy przez chwilę w garnuszku (TM: 2 min/120 st/1)
  4. Dodajemy pomidory, oliwki, oregano, sól i pieprz i przez bardzo krótką chwilę rozdrabniamy w blenderze (TM: 2 s/5)
  5. Dodajemy mozzarellę i rozdrabniamy jeszcze przez sekundkę (TM: 3 s/4)
  6. Przekładamy na sitko i odsączamy
  7. Kromki pieczemy w piekarniku na funkcji grill w 250 stopniach przez 8 minut
  8. Na każdą upieczoną kromkę nakładamy pastę pomidorową

Komentarze