Czekoladowa panna cotta z musem z mango


Składniki:
Panna cotta:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g mleka
  • 400 g śmietany
  • 30 g kakao
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku
  • 70 g cukru
Mus z mango:
  • 1 dojrzałe, obrane mango
  • 10 g wody
  • 1 łyżeczka żelatyny w proszku

Wykonanie:
Panna cotta:
  1. Czekoladę dzielimy na kostki (TM: 5 s/7)
  2. Dodajemy mleko, śmietanę, kakao, żelatynę, cukier i podgrzewamy w garnuszku (TM: 10 min/90 st/2,5)
  3. Przelewamy do filiżanek i odstawiamy do lodówki na przynajmniej 3 godziny
Mus z mango:
  1. Wszystkie składniki miksujemy (TM: 10 s/7)
  2. Podgrzewamy w garnuszku przez parę minut (TM: 5 min/90 st/2)
  3. Podajemy z panna cottą wyjętą z filiżanek

Komentarze