Kluski na parze z czekoladą i sosem truskawkowym
Składniki:
Kluski:
Wykonanie:
Kluski:
Kluski:
- 120 g mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 20 g świeżych drożdży
- 280 g mąki pszennej
- 1 szczypta soli
- 1 jajko
- 1 czekolada
- 500 g wody
- 300 g truskawek
- 40 g cukru
- 130 g jogurtu
Wykonanie:
Kluski:
- Mleko, cukier i drożdże bardzo delikatnie podgrzewamy przez chwilkę (TM: 3 min/37 st/2)
- Dodajemy mąkę, sól i jajko i wyrabiamy (TM: wyrabianie ciasta/3 min)
- Z ciasta formujemy kuleczki (ok. 4 cm średnicy) i w środku każdej umieszczamy kostkę czekolady
- Zostawiamy do wyrośnięcia na ok. pół godziny
- Do garnka nalewamy wody, na garnku umieszczamy metalowy ociekacz/cedzak (coś a’la sitko, ale z dwoma uszkami 😊) i po zagotowaniu wody wkładamy do niego po parę kulek i gotujemy na parze (TM: woda w naczyniu, kulki na dwóch poziomach Varomy 30 min/Varoma/1)
- Truskawki miksujemy z cukrem (TM: 15 s/8)
- Gotujemy przez parę minut (TM: 7 min/100 st/2)
- Dodajemy jogurt i mieszamy (TM: 20 s/3)
Komentarze
Prześlij komentarz