Kluski na parze z czekoladą i sosem truskawkowym


Składniki:
Kluski:
  • 120 g mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 20 g świeżych drożdży
  • 280 g mąki pszennej
  • 1 szczypta soli
  • 1 jajko
  • 1 czekolada
  • 500 g wody
Sos truskawkowy:
  • 300 g truskawek
  • 40 g cukru
  • 130 g jogurtu

Wykonanie:
Kluski:
  1. Mleko, cukier i drożdże bardzo delikatnie podgrzewamy przez chwilkę (TM: 3 min/37 st/2)
  2. Dodajemy mąkę, sól i jajko i wyrabiamy (TM: wyrabianie ciasta/3 min)
  3. Z ciasta formujemy kuleczki (ok. 4 cm średnicy) i w środku każdej umieszczamy kostkę czekolady
  4. Zostawiamy do wyrośnięcia na ok. pół godziny
  5. Do garnka nalewamy wody, na garnku umieszczamy metalowy ociekacz/cedzak (coś a’la sitko, ale z dwoma uszkami 😊) i po zagotowaniu wody wkładamy do niego po parę kulek i gotujemy na parze (TM: woda w naczyniu, kulki na dwóch poziomach Varomy 30 min/Varoma/1)
Sos truskawkowy:
  1. Truskawki miksujemy z cukrem (TM: 15 s/8)
  2. Gotujemy przez parę minut (TM: 7 min/100 st/2)
  3. Dodajemy jogurt i mieszamy (TM: 20 s/3)

Komentarze