Krupnik z szynką


Składniki:
  • 100 g pora
  • 100 g korzenia selera
  • 150 g szynki
  • 80 g cebuli
  • 60 g marchewki
  • 30 g masła
  • 120 g kaszy pęczak
  • 1100 g wody
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu
  • 100 g śmietany
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 pęczek natki pietruszki

Wykonanie:
  1. Por, seler, wędlinę, cebulę, marchewkę drobno siekamy, dodajemy masło (TM: 5 s/5)
  2. Dusimy w garnku przez parę minut (TM: 3 min/120 st/wsteczne/2)
  3. Dodajemy kaszę, wodę i koncentrat bulionu i gotujemy (TM: 30 st/100 st/wsteczne/1)
  4. Dodajemy śmietanę, sól i pieprz i gotujemy jeszcze parę minut (TM: 3 min/100 st/wsteczne/1)
  5. Posypujemy natką pietruszki

Komentarze