Krupnik z szynką
Składniki:
Wykonanie:
- 100 g pora
- 100 g korzenia selera
- 150 g szynki
- 80 g cebuli
- 60 g marchewki
- 30 g masła
- 120 g kaszy pęczak
- 1100 g wody
- 2 łyżeczki koncentratu bulionu
- 100 g śmietany
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 1 pęczek natki pietruszki
Wykonanie:
- Por, seler, wędlinę, cebulę, marchewkę drobno siekamy, dodajemy masło (TM: 5 s/5)
- Dusimy w garnku przez parę minut (TM: 3 min/120 st/wsteczne/2)
- Dodajemy kaszę, wodę i koncentrat bulionu i gotujemy (TM: 30 st/100 st/wsteczne/1)
- Dodajemy śmietanę, sól i pieprz i gotujemy jeszcze parę minut (TM: 3 min/100 st/wsteczne/1)
- Posypujemy natką pietruszki
Komentarze
Prześlij komentarz