Zapiekane ziemniaki


Składniki:
  • 1000 g ziemniaków
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g sera żółtego
  • 250 g mleka
  • 50 g serka topionego
  • 200 g śmietany
  • 0,25 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu

Wykonanie:
  1. Czosnek kroimy w cienkie plastry i rozkładamy na dnie formy do zapiekania
  2. Ser żółty ścieramy na tarce (TM: 5 s/8, przekładamy)
  3. Mleko, serek, śmietanę, gałkę muszkatołową, sól i pieprz miksujemy (TM: 10 s/4)
  4. Gotujemy w garnuszku przez parę minut (TM: 10 min/100 st/1)
  5. Obrane ziemniaki kroimy na cienkie plastry i rozkładamy na dnie naczynia do zapiekania
  6. Polewamy je masą serową i posypujemy startym serem
  7. Zapiekamy w piekarniku przez 50 minut w 200 stopniach

Komentarze