Zapiekane ziemniaki
Składniki:
Wykonanie:
- 1000 g ziemniaków
- 2 ząbki czosnku
- 100 g sera żółtego
- 250 g mleka
- 50 g serka topionego
- 200 g śmietany
- 0,25 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
Wykonanie:
- Czosnek kroimy w cienkie plastry i rozkładamy na dnie formy do zapiekania
- Ser żółty ścieramy na tarce (TM: 5 s/8, przekładamy)
- Mleko, serek, śmietanę, gałkę muszkatołową, sól i pieprz miksujemy (TM: 10 s/4)
- Gotujemy w garnuszku przez parę minut (TM: 10 min/100 st/1)
- Obrane ziemniaki kroimy na cienkie plastry i rozkładamy na dnie naczynia do zapiekania
- Polewamy je masą serową i posypujemy startym serem
- Zapiekamy w piekarniku przez 50 minut w 200 stopniach
Komentarze
Prześlij komentarz