Kurczak z pieczarkami


Składniki:
  • 100 g cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 30 g oliwy
  • 600 g fileta z kurczaka
  • 80 g białego wina wytrawnego
  • 300 g krojonych pomidorów z puszki
  • 150 g pieczarek przekrojonych na pół
  • 30 g koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka tymianku

Wykonanie:
  1. Cebulę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę (TM: 5 s/5)
  2. Dodajemy oliwę i dusimy w garnuszku (TM: 3 min/120 st/1)
  3. W tym czasie na dużej, głębokiej patelni podsmażamy kurczaka pokrojonego w kostkę
  4. Do garnuszka dodajemy wino i dusimy jeszcze przez chwilę (TM: 3 min/120 st/1)
  5. Dodajemy pomidory, pieczarki, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, liść laurowy i tymianek, mieszamy i dusimy jeszcze parę minut (TM: 3 min/100 st/1)
  6. Po tym czasie mięso podsmażające się na patelni zalewamy sosem i dusimy aż kurczak zmięknie, od czasu do czasu mieszając

Komentarze