Kurczak z pieczarkami
Składniki:
Wykonanie:
- 100 g cebuli
- 3 ząbki czosnku
- 30 g oliwy
- 600 g fileta z kurczaka
- 80 g białego wina wytrawnego
- 300 g krojonych pomidorów z puszki
- 150 g pieczarek przekrojonych na pół
- 30 g koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 1 liść laurowy
- 1 łyżeczka tymianku
Wykonanie:
- Cebulę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę (TM: 5 s/5)
- Dodajemy oliwę i dusimy w garnuszku (TM: 3 min/120 st/1)
- W tym czasie na dużej, głębokiej patelni podsmażamy kurczaka pokrojonego w kostkę
- Do garnuszka dodajemy wino i dusimy jeszcze przez chwilę (TM: 3 min/120 st/1)
- Dodajemy pomidory, pieczarki, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, liść laurowy i tymianek, mieszamy i dusimy jeszcze parę minut (TM: 3 min/100 st/1)
- Po tym czasie mięso podsmażające się na patelni zalewamy sosem i dusimy aż kurczak zmięknie, od czasu do czasu mieszając
Komentarze
Prześlij komentarz