Mazurek chałwowy


Składniki:
Spód:
  • 250 g mąki
  • 150 g masła
  • 3 żółtka (pamiętajcie, że białka można mrozić)
  • 60 g cukru
Masa chałwowa:
  • 200 g dżemu z czarnej porzeczki
  • 350 g chałwy waniliowej
  • 70 g masła
  • 100 g śmietany

Wykonanie:
Spód:
  1. Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy intensywnie (TM: 30 s/4,5)
  2. Ciastem wylepiamy prostokątną formę (35 x 25)
  3. Pieczemy 25 minut w 200 stopniach
  4. Ciasto odstawiamy do ostudzenia, a w tym czasie przygotowujemy masę
Masa chałwowa:
  1. Ostudzony spód smarujemy dżemem
  2. Chałwę, masło i śmietanę podgrzewamy przez chwilę w garnuszku (TM: 3 min/70 st/3)
  3. Po lekkim przestudzeniu smarujemy po warstwie dżemu
  4. Ozdabiamy dowolnie suszonymi owocami lub roztopioną czekoladą

Komentarze