Mazurek chałwowy
Składniki:
Spód:
- 250 g mąki
- 150 g masła
- 3 żółtka (pamiętajcie, że białka można mrozić)
- 60 g cukru
- 200 g dżemu z czarnej porzeczki
- 350 g chałwy waniliowej
- 70 g masła
- 100 g śmietany
Wykonanie:
Spód:
- Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy intensywnie (TM: 30 s/4,5)
- Ciastem wylepiamy prostokątną formę (35 x 25)
- Pieczemy 25 minut w 200 stopniach
- Ciasto odstawiamy do ostudzenia, a w tym czasie przygotowujemy masę
- Ostudzony spód smarujemy dżemem
- Chałwę, masło i śmietanę podgrzewamy przez chwilę w garnuszku (TM: 3 min/70 st/3)
- Po lekkim przestudzeniu smarujemy po warstwie dżemu
- Ozdabiamy dowolnie suszonymi owocami lub roztopioną czekoladą
Komentarze
Prześlij komentarz