Tortellini zapiekane ze szpinakiem


Składniki:
  • 200 g sera żółtego
  • 800 g pierożków tortellini
  • 350 g frankfurterek
  • 250 g boczku pokrojonego w kostkę
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 200 g szpinaku baby
  • 700 g przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka pieprzu

Wykonanie:
  1. Ser żółty ścieramy na tarce (TM: 5 s/8, przekładamy)
  2. Boczek wytapiamy na patelni
  3. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwowo pierożki, pokrojone frankfurterki, podpieczony boczek, pomidorki i szpinak
  4. Przecier mieszamy z przyprawami i zalewamy całą resztę
  5. Pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach
  6. Parę minut przed końcem pieczenia posypujemy startym serem żółtym

Komentarze