Chlebek bananowy z orzechami i czekoladą
Składniki:
Wykonanie:
- 100 g orzechów laskowych
- 70 g chipsów bananowych
- 250 g mocno dojrzałych bananów
- 25 g masła
- 80 g mleka
- 50 g cukru
- 10 g drożdży
- 400 g mąki
- 200 g mlecznej czekolady
Wykonanie:
- Orzechy i chipsy bananowe rozdrabniany w blenderze na małe fragmenty (TM: 4 s/6, przekładamy)
- Banany widelcem rozgniatamy (TM: 5 s/5)
- Dodajemy masło, mleko, cukier, drożdże, mąkę i wyrabiamy ciasto (TM: 3 min/wyrabianie ciasta)
- Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę
- W tym czasie czekoladę dzielimy na kostki (TM: 5 s/8) i topimy w niedużym garnuszku (TM: 4 min/50 st/2)
- Na blacie oprószonym mąką rozwałkowujemy ciasto na prostokąt 30 x 50 cm, smarujemy je czekoladą i posypujemy posiekanymi bananami
- Całość zwijamy w roladę zaczynając zwijanie od krótszego boku
- Wkładamy do formy keksowej (dł. 35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy folią aluminiową, wkładamy do zimnego piekarnika na drugą szynę od dołu
- Ustawiamy temp. na 50 stopni i po nagrzaniu pieczemy przez 30 minut
- Po tym czasie zdejmujemy folię, rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy jeszcze 40 minut
Komentarze
Prześlij komentarz