Chlebek bananowy z orzechami i czekoladą


Składniki:
  • 100 g orzechów laskowych
  • 70 g chipsów bananowych
  • 250 g mocno dojrzałych bananów
  • 25 g masła
  • 80 g mleka
  • 50 g cukru
  • 10 g drożdży
  • 400 g mąki
  • 200 g mlecznej czekolady

Wykonanie:
  1. Orzechy i chipsy bananowe rozdrabniany w blenderze na małe fragmenty (TM: 4 s/6, przekładamy)
  2. Banany widelcem rozgniatamy (TM: 5 s/5)
  3. Dodajemy masło, mleko, cukier, drożdże, mąkę i wyrabiamy ciasto (TM: 3 min/wyrabianie ciasta)
  4. Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę
  5. W tym czasie czekoladę dzielimy na kostki (TM: 5 s/8) i topimy w niedużym garnuszku (TM: 4 min/50 st/2)
  6. Na blacie oprószonym mąką rozwałkowujemy ciasto na prostokąt 30 x 50 cm, smarujemy je czekoladą i posypujemy posiekanymi bananami
  7. Całość zwijamy w roladę zaczynając zwijanie od krótszego boku
  8. Wkładamy do formy keksowej (dł. 35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy folią aluminiową, wkładamy do zimnego piekarnika na drugą szynę od dołu
  9. Ustawiamy temp. na 50 stopni i po nagrzaniu pieczemy przez 30 minut
  10. Po tym czasie zdejmujemy folię, rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy jeszcze 40 minut

Komentarze