Kasza jaglana z duszonymi jabłkami


Składniki:
  • 150 g kaszy jaglanej
  • 750 g mleka
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 30 g orzechów włoskich
  • 700 g jabłek
  • 30 g rodzynek
  • 0,25 łyżeczki cynamonu

Wykonanie:
  1. Orzechy bardzo drobno siekamy (TM: 4 s/4)
  2. Połowę orzechów (resztę odkładamy do dekoracji), jabłka pokrojone na ćwiartki, rodzynki, 20 g cukru trzcinowego i cynamon umieszczamy na chwilkę w blenderze i rozdrabniamy na mniejsze kawałki (TM: 6 s/4)
  3. W garnuszku gotujemy przez parę minut (TM: koszyczek zamiast miarki 10 min/Varoma/1, przekładamy)
  4. Na koniec miksujemy na gładką masę (TM: 20 s/8)
  5. W osobnym garnuszku umieszczamy opłukaną kaszę, mleko, 30 g cukru i gotujemy aż kasza wchłonie mleko, pamiętajcie o mieszaniu (TM: 25 min/95 st/2)
  6. Podajemy w szklankach układając naprzemiennie kaszę i jabłka

Komentarze