Rurki makaronowe nadziewane mięsem mielonym
Składniki:
Wykonanie:
- 120 g sera żółtego
- 1 opakowanie makaronu cannelloni (250 g)
- 150 g dowolnych warzyw (selera naciowego, marchewki, cebuli)
- 25 g oliwy
- 700 g mięsa mielonego
- 50 g wody
- 250 g przecieru pomidorowego (passata)
- 1 łyżeczka soli
- 0,75 łyżeczki pieprzu
- 500 g mleka
- 40 g masła
- 60 g mąki
- 0,5 łyżeczki soli
- 2 szczypty gałki muszkatołowej
Wykonanie:
- Ser ścieramy na tarce (TM: 15 s/10, przekładamy)
- Warzywa drobno kroimy, dodajemy oliwę (TM: 5 s/7)
- Dusimy w garnuszku przez parę minut (TM: 5 min/120 st/2)
- Dodajemy mięso mielone i dusimy jeszcze przez chwilę (TM: 8 min/120 st/wsteczne/1)
- Dodajemy wodę i nadal dusimy (TM: 5 min/Varoma/wsteczne/1)
- Dodajemy przecier pomidorowy, sól i pieprz i mieszamy (TM: 15 s/wsteczne/4)
- Gotujemy (TM: 20 min/100 st/1)
- W drugim garnuszku umieszczamy wszystkie składniki na sos beszamelowy i podgrzewamy przez parę minut nie doprowadzając do wrzenia (TM: 8 min/90 st/4)
- Na dno naczynia żaroodpornego nakładamy cienką warstwę sosu bolońskiego
- Połowę rurek napełniamy sosem bolońskim i układamy ciasno jedna obok drugiej
- Polewamy połową sosu beszamelowego i posypujemy polową startego sera
- Na tą układamy kolejne warstwy: napełnione rurki, połowa sosu beszamelowego, połowa sera
- Pieczemy pod przykryciem przez 15 minut w 180 stopniach, po tym czasie ściągamy pokrywkę i pieczemy kolejne 20 minut
Komentarze
Prześlij komentarz