Rurki makaronowe nadziewane mięsem mielonym


Składniki:
  • 120 g sera żółtego
  • 1 opakowanie makaronu cannelloni (250 g)
Sos boloński:
  • 150 g dowolnych warzyw (selera naciowego, marchewki, cebuli)
  • 25 g oliwy
  • 700 g mięsa mielonego
  • 50 g wody
  • 250 g przecieru pomidorowego (passata)
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,75 łyżeczki pieprzu
Sos beszamelowy:
  • 500 g mleka
  • 40 g masła
  • 60 g mąki
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 szczypty gałki muszkatołowej

Wykonanie:
  1. Ser ścieramy na tarce (TM: 15 s/10, przekładamy)
Sos boloński:
  1. Warzywa drobno kroimy, dodajemy oliwę (TM: 5 s/7)
  2. Dusimy w garnuszku przez parę minut (TM: 5 min/120 st/2)
  3. Dodajemy mięso mielone i dusimy jeszcze przez chwilę (TM: 8 min/120 st/wsteczne/1)
  4. Dodajemy wodę i nadal dusimy (TM: 5 min/Varoma/wsteczne/1)
  5. Dodajemy przecier pomidorowy, sól i pieprz i mieszamy (TM: 15 s/wsteczne/4)
  6. Gotujemy (TM: 20 min/100 st/1)
Sos beszamelowy:
  1. W drugim garnuszku umieszczamy wszystkie składniki na sos beszamelowy i podgrzewamy przez parę minut nie doprowadzając do wrzenia (TM: 8 min/90 st/4)
Przygotowanie:
  1. Na dno naczynia żaroodpornego nakładamy cienką warstwę sosu bolońskiego
  2. Połowę rurek napełniamy sosem bolońskim i układamy ciasno jedna obok drugiej
  3. Polewamy połową sosu beszamelowego i posypujemy polową startego sera
  4. Na tą układamy kolejne warstwy: napełnione rurki, połowa sosu beszamelowego, połowa sera
  5. Pieczemy pod przykryciem przez 15 minut w 180 stopniach, po tym czasie ściągamy pokrywkę i pieczemy kolejne 20 minut

Komentarze