Tarta bez pieczenia z orzechami laskowymi


Składniki:
Spód:
  • 300 g ciastek czekoladowych
  • 150 g masła
  • 20 g kakao
Nadzienie:
  • 200 g orzechów laskowych
  • 300 g śmietany
  • 50 g białej czekolady
Polewa czekoladowa:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 200 g śmietany
  • 40 g masła

Wykonanie:
Spód:
  1. Ciastka, masło i kakao miksujemy w blenderze (TM: 10 s/7)
  2. Przekładamy do formy do tarty (najlepiej z takim wyjmowanym dnem) i wkładamy do lodówki
Nadzienie:
  1. Orzechy mielimy w blenderze na proszek (TM: 10 s/10)
  2. 3 łyżki orzechów odkładamy do dekoracji
  3. Pozostałe orzechy razem ze śmietaną i czekoladą umieszczamy w garnuszku i gotujemy przez kilka minut (TM: 10 min/100 st/1)
  4. Po tym czasie masę miksujemy (TM: 1 min/9)
  5. Przelewamy na czekoladowy spód i odstawiamy do lodówki
Polewa:
  1. Czekoladę dzielimy na kostki (TM: 5 s/8)
  2. Razem ze śmietaną i masłem wrzucamy ją do garnuszka i podgrzewamy aż czekolada całkiem się rozpuści (TM: 5 min/98 st/2)
  3. Przekładamy na masę orzechową i posypujemy pozostawionymi orzechami
  4. Odstawiamy do lodówki na przynajmniej 2 godziny

Komentarze