Tarta bez pieczenia z orzechami laskowymi
Składniki:
Spód:
Wykonanie:
Spód:
Spód:
- 300 g ciastek czekoladowych
- 150 g masła
- 20 g kakao
- 200 g orzechów laskowych
- 300 g śmietany
- 50 g białej czekolady
- 100 g gorzkiej czekolady
- 200 g śmietany
- 40 g masła
Wykonanie:
Spód:
- Ciastka, masło i kakao miksujemy w blenderze (TM: 10 s/7)
- Przekładamy do formy do tarty (najlepiej z takim wyjmowanym dnem) i wkładamy do lodówki
- Orzechy mielimy w blenderze na proszek (TM: 10 s/10)
- 3 łyżki orzechów odkładamy do dekoracji
- Pozostałe orzechy razem ze śmietaną i czekoladą umieszczamy w garnuszku i gotujemy przez kilka minut (TM: 10 min/100 st/1)
- Po tym czasie masę miksujemy (TM: 1 min/9)
- Przelewamy na czekoladowy spód i odstawiamy do lodówki
- Czekoladę dzielimy na kostki (TM: 5 s/8)
- Razem ze śmietaną i masłem wrzucamy ją do garnuszka i podgrzewamy aż czekolada całkiem się rozpuści (TM: 5 min/98 st/2)
- Przekładamy na masę orzechową i posypujemy pozostawionymi orzechami
- Odstawiamy do lodówki na przynajmniej 2 godziny
Komentarze
Prześlij komentarz