Zupa grochowa z boczkiem


Składniki:
  • 200 g boczku w plastrach
  • 150 g grochu
  • 120 g cebuli
  • 100 g marchewki
  • 80 g pora pokrojonego w plastry
  • 1 ząbek czosnku
  • 30 g masła
  • 1200 g wody
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu

Wykonanie:
  1. Groch w blenderze o dużej mocy mielimy na proszek (TM: 1 min/10, przekładamy)
  2. Połowę boczku kroimy w drobną kostkę (TM: 3 s/7)
  3. Cebulę, marchewkę, seler, czosnek drobno siekamy i razem z masłem dodajemy do boczku (TM: 5 s/5)
  4. Całość dusimy przez kilka minut (TM: 3 min/120 st/1)
  5. Dodajemy zmielony groch, wodę, liście laurowe, tymianek, sól i pieprz i mieszamy (TM: 10 s/4)
  6. Gotujemy przez około 30 minut (TM: 30 min/100 st/2)
  7. Wyrzucamy liście laurowe i miksujemy (TM: 1 min/6-10)
  8. 100 g boczku w plastrach podsmażamy na patelni na chrupiące chipsy i podajemy w zupie

Komentarze