Zupa grochowa z boczkiem
Składniki:
Wykonanie:
- 200 g boczku w plastrach
- 150 g grochu
- 120 g cebuli
- 100 g marchewki
- 80 g pora pokrojonego w plastry
- 1 ząbek czosnku
- 30 g masła
- 1200 g wody
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
Wykonanie:
- Groch w blenderze o dużej mocy mielimy na proszek (TM: 1 min/10, przekładamy)
- Połowę boczku kroimy w drobną kostkę (TM: 3 s/7)
- Cebulę, marchewkę, seler, czosnek drobno siekamy i razem z masłem dodajemy do boczku (TM: 5 s/5)
- Całość dusimy przez kilka minut (TM: 3 min/120 st/1)
- Dodajemy zmielony groch, wodę, liście laurowe, tymianek, sól i pieprz i mieszamy (TM: 10 s/4)
- Gotujemy przez około 30 minut (TM: 30 min/100 st/2)
- Wyrzucamy liście laurowe i miksujemy (TM: 1 min/6-10)
- 100 g boczku w plastrach podsmażamy na patelni na chrupiące chipsy i podajemy w zupie
Komentarze
Prześlij komentarz