Pierniczki
Składniki:
Wykonanie:
- 150 g masła
- 280 g miodu
- 2 pełne opakowania przyprawy korzennej do piernika lub grzanego wina
- 130 g śmietany
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 70 g cukru trzcinowego
- 3 jajka
- 2 żółtka (białka możecie zamrozić i wykorzystać kiedy indziej)
- 660 g mąki pszennej
- 20 g kakao
Wykonanie:
- Masło, miód i przyprawę podgrzewamy w garnuszku (TM: 5 min/70 st/3, przekładamy)
- Odstawiamy na parę minut do ostudzenia
- Jedno białko odstawiamy do miseczki (przyda nam się do smarowania pierniczków przed pieczeniem)
- Dwa pozostałe białka ubijamy na sztywną pianę (TM: z motylkiem 1,5 min/3,5)
- Nadal ubijamy i w tym czasie stopniowo dodajemy cukier i 5 żółtek (TM: 3 min/3)
- Dodajemy miód z masłem i przyprawą, śmietanę, sodę, mąkę i kakao i intensywnie mieszamy, wyrabiamy (TM: 40 s/3)
- Odstawiamy ciasto do lodówki na 24 h, musi stwardnieć
- Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy pierniczki
- Układamy na blaszce zostawiając ok 2 cm odstępy, smarujemy zostawionym wcześniej jednym białkiem
- Pieczemy partiami w 180 stopniach przez 10 minut
Komentarze
Prześlij komentarz