Pierniczki


Składniki:
  • 150 g masła
  • 280 g miodu
  • 2 pełne opakowania przyprawy korzennej do piernika lub grzanego wina
  • 130 g śmietany
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 70 g cukru trzcinowego
  • 3 jajka
  • 2 żółtka (białka możecie zamrozić i wykorzystać kiedy indziej)
  • 660 g mąki pszennej
  • 20 g kakao

Wykonanie:
  1. Masło, miód i przyprawę podgrzewamy w garnuszku (TM: 5 min/70 st/3, przekładamy)
  2. Odstawiamy na parę minut do ostudzenia
  3. Jedno białko odstawiamy do miseczki (przyda nam się do smarowania pierniczków przed pieczeniem)
  4. Dwa pozostałe białka ubijamy na sztywną pianę (TM: z motylkiem 1,5 min/3,5)
  5. Nadal ubijamy i w tym czasie stopniowo dodajemy cukier i 5 żółtek (TM: 3 min/3)
  6. Dodajemy miód z masłem i przyprawą, śmietanę, sodę, mąkę i kakao i intensywnie mieszamy, wyrabiamy (TM: 40 s/3)
  7. Odstawiamy ciasto do lodówki na 24 h, musi stwardnieć
  8. Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy pierniczki
  9. Układamy na blaszce zostawiając ok 2 cm odstępy, smarujemy zostawionym wcześniej jednym białkiem
  10. Pieczemy partiami w 180 stopniach przez 10 minut

Komentarze