Ryba w cieście francuskim


Składniki:
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 200 g liści szpinaku baby
  • 160 g cebuli
  • 40 g masła
  • 250 g pieczarek
  • ok. 1 kg filetów dowolnej ryby (u mnie dorsz)
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 20 g bułki tartej
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g sera ricotta
  • 2 płaty ciasta francuskiego

Wykonanie:
  1. Natkę bardzo drobno siekamy (TM: 3 s/8, przekładamy)
  2. Szpinak przez chwilę dusimy w garnuszku (TM: 3 min/100 st/wsteczne/2)
  3. Przekładamy na sitko i odciskamy
  4. 80 g cebuli drobno siekamy, dodajemy 20 g masła (TM: 5 s/5)
  5. Pieczarki siekamy na nieduże kawałki i dodajemy do cebuli i masła (TM: 3 s/4)
  6. Dusimy bez przykrycia (TM: bez miarki 10 min/120 st/wsteczne/1)
  7. Dodajemy bułkę tartą, 0,5 łyżeczki soli, 0,25 łyżeczki pieprzu i mieszamy (TM: 10 s/wsteczne/3, przekładamy)
  8. Czosnek przeciskamy przez praskę, 80 g cebuli drobno siekamy (TM: 5 s/5)
  9. Odciśnięty szpinak możemy lekko pokroić i razem z 20 g masła dodajemy do cebuli i czosnku (TM: 4 s/4)
  10. Dusimy bez przykrycia (TM: bez miarki 5 min/120 st/wsteczne/1)
  11. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, ricottę, pozostałe 0,5 łyżeczki soli i 0,25 łyżeczki pieprzu i mieszamy (TM: 5 s/wsteczne/3)
  12. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy dwa płaty ciasta i sklejamy je wzdłuż dłuższego boku
  13. Połowę ryby układamy obok siebie na środku ciasta (rybny prostokąt o wymiarach ok. 15x25 cm) i oprószamy solą i pieprzem
  14. Na rybie rozsmarowujemy nadzienie szpinakowe, przykrywamy drugą częścią ryby i również oprószamy, a na to rozsmarowujemy nadzienie pieczarkowe
  15. Ciasto zawijamy do góry i zlepiamy ze sobą
  16. Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez 40-50 minut (wierzch ciasta powinien nabrać złotego koloru)

Komentarze