Ryba w cieście francuskim
Składniki:
Wykonanie:
- 1 pęczek natki pietruszki
- 200 g liści szpinaku baby
- 160 g cebuli
- 40 g masła
- 250 g pieczarek
- ok. 1 kg filetów dowolnej ryby (u mnie dorsz)
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 20 g bułki tartej
- 2 ząbki czosnku
- 100 g sera ricotta
- 2 płaty ciasta francuskiego
Wykonanie:
- Natkę bardzo drobno siekamy (TM: 3 s/8, przekładamy)
- Szpinak przez chwilę dusimy w garnuszku (TM: 3 min/100 st/wsteczne/2)
- Przekładamy na sitko i odciskamy
- 80 g cebuli drobno siekamy, dodajemy 20 g masła (TM: 5 s/5)
- Pieczarki siekamy na nieduże kawałki i dodajemy do cebuli i masła (TM: 3 s/4)
- Dusimy bez przykrycia (TM: bez miarki 10 min/120 st/wsteczne/1)
- Dodajemy bułkę tartą, 0,5 łyżeczki soli, 0,25 łyżeczki pieprzu i mieszamy (TM: 10 s/wsteczne/3, przekładamy)
- Czosnek przeciskamy przez praskę, 80 g cebuli drobno siekamy (TM: 5 s/5)
- Odciśnięty szpinak możemy lekko pokroić i razem z 20 g masła dodajemy do cebuli i czosnku (TM: 4 s/4)
- Dusimy bez przykrycia (TM: bez miarki 5 min/120 st/wsteczne/1)
- Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, ricottę, pozostałe 0,5 łyżeczki soli i 0,25 łyżeczki pieprzu i mieszamy (TM: 5 s/wsteczne/3)
- Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy dwa płaty ciasta i sklejamy je wzdłuż dłuższego boku
- Połowę ryby układamy obok siebie na środku ciasta (rybny prostokąt o wymiarach ok. 15x25 cm) i oprószamy solą i pieprzem
- Na rybie rozsmarowujemy nadzienie szpinakowe, przykrywamy drugą częścią ryby i również oprószamy, a na to rozsmarowujemy nadzienie pieczarkowe
- Ciasto zawijamy do góry i zlepiamy ze sobą
- Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez 40-50 minut (wierzch ciasta powinien nabrać złotego koloru)
Komentarze
Prześlij komentarz