Tarta rustykalna z kurczakiem i batatami


Składniki:
Kruche ciasto:
  • 200 g mąki
  • 200 g masła
  • 90 g wody
  • 0,5 łyżeczki soli
Cebulka z boczkiem:
  • 1 ząbek czosnku
  • 20 g masła
  • 250 g cebuli pokrojonej w plastry
  • 110 g boczku pokrojonego w paski
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżka octu
  • 0,5 łyżeczki soli
Nadzienie z kurczakiem:
  • 100 g wody
  • 500 g polędwiczek drobiowych
  • 220 g batatów pokrojonych w kostkę
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 150 g pieczarek
  • 40 g masła
  • 30 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu (lub 1 kostka rosołowa)
  • 50 g śmietany

Wykonanie:
Kruche ciasto:
  1. Wszystkie składniki miksujemy razem (TM: 20 s/6)
  2. Zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki
Cebulka z boczkiem:
  1. Czosnek przeciskamy przez praskę (TM: 3 s/8)
  2. Dodajemy masło, cebulę, boczek, cukier, ocet i sól i odparowujemy w małym garnuszku (TM: bez miarki 20 min/Varoma/wsteczne/1)
Nadzienie z kurczakiem:
  1. Kurczaka i bataty podgotowujemy na parze, ale jeśli nie macie takiego urządzenia, to bataty można standardowo podgotować w osolonej wodzie, a kurczaka podsmażyć na patelni i oprószyć tymiankiem, solą i pieprzem (TM: 500 g wody w naczyniu, kurczak i bataty w dolnej Varomie oprószone tymiankiem, solą i pieprzem 10 min/Varoma/1)
  2. Do kurczaka posmażanego na patelni na sam koniec dodajemy pieczarki (TM: pieczarki dorzucamy na Varomę 5 min/Varoma/1)
  3. 100 g wody, masło, mąkę, śmietanę i koncentrat bulionu podgrzewamy przez parę minut cały czas mieszając (TM: 4 min/90 st/4)
  4. Do sosu dodajemy bataty, kurczaka i pieczarki, mieszamy (15 s/wsteczne/1)
  5. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na okrąg o śr. 40 cm, rozkładamy na nim cebulkę z boczkiem (zostawiamy pusty brzeg ok. 5 cm), a na tym nadzienie z kurczakiem
  6. Pozostawione brzegi zawijamy, tak żeby zachodziły na nadzienie, posypujemy tymiankiem
  7. Pieczemy 35 minut w 200 stopniach

Komentarze