Tarta rustykalna z kurczakiem i batatami
Składniki:
Kruche ciasto:
Wykonanie:
Kruche ciasto:
Kruche ciasto:
- 200 g mąki
- 200 g masła
- 90 g wody
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 ząbek czosnku
- 20 g masła
- 250 g cebuli pokrojonej w plastry
- 110 g boczku pokrojonego w paski
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1 łyżka octu
- 0,5 łyżeczki soli
- 100 g wody
- 500 g polędwiczek drobiowych
- 220 g batatów pokrojonych w kostkę
- 1 łyżeczka tymianku
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 150 g pieczarek
- 40 g masła
- 30 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu (lub 1 kostka rosołowa)
- 50 g śmietany
Wykonanie:
Kruche ciasto:
- Wszystkie składniki miksujemy razem (TM: 20 s/6)
- Zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki
- Czosnek przeciskamy przez praskę (TM: 3 s/8)
- Dodajemy masło, cebulę, boczek, cukier, ocet i sól i odparowujemy w małym garnuszku (TM: bez miarki 20 min/Varoma/wsteczne/1)
- Kurczaka i bataty podgotowujemy na parze, ale jeśli nie macie takiego urządzenia, to bataty można standardowo podgotować w osolonej wodzie, a kurczaka podsmażyć na patelni i oprószyć tymiankiem, solą i pieprzem (TM: 500 g wody w naczyniu, kurczak i bataty w dolnej Varomie oprószone tymiankiem, solą i pieprzem 10 min/Varoma/1)
- Do kurczaka posmażanego na patelni na sam koniec dodajemy pieczarki (TM: pieczarki dorzucamy na Varomę 5 min/Varoma/1)
- 100 g wody, masło, mąkę, śmietanę i koncentrat bulionu podgrzewamy przez parę minut cały czas mieszając (TM: 4 min/90 st/4)
- Do sosu dodajemy bataty, kurczaka i pieczarki, mieszamy (15 s/wsteczne/1)
- Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na okrąg o śr. 40 cm, rozkładamy na nim cebulkę z boczkiem (zostawiamy pusty brzeg ok. 5 cm), a na tym nadzienie z kurczakiem
- Pozostawione brzegi zawijamy, tak żeby zachodziły na nadzienie, posypujemy tymiankiem
- Pieczemy 35 minut w 200 stopniach
Komentarze
Prześlij komentarz