Tarta z marmoladą


Składniki:
  • 150 g cukru/erytrytolu
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 200 g masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 400 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 700 g marmolady (ja miałam z dzikiej róży, ale smak może być dowolny)
  • 1 białko (do posmarowania ciasta)

Wykonanie:
  1. W blenderze mielimy cukier ze skórką z cytryny (TM: 30 s/10)
  2. Dodajemy masło i miksujemy (TM: 10 s/5)
  3. Dodajemy jajko, żółtko, mąkę i proszek do pieczenia i miksujemy jeszcze przez chwilę (TM: 30 s/6)
  4. Wyrabiamy ciasto na blacie (TM: wyrabianie ciasta/2 min)
  5. 2/3 porcją ciasta wyklejamy blachę do tarty, resztę zawijamy w folię i wkładamy do lodówki
  6. Na cieście rozsmarowujemy marmoladę
  7. Ze schłodzonego ciasta wycinamy paski i układamy je na wierzchu
  8. Pieczemy 40 minut w 180 stopniach

Komentarze