Tarta z marmoladą
Składniki:
Wykonanie:
- 150 g cukru/erytrytolu
- skórka starta z 1 cytryny
- 200 g masła
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 400 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 700 g marmolady (ja miałam z dzikiej róży, ale smak może być dowolny)
- 1 białko (do posmarowania ciasta)
Wykonanie:
- W blenderze mielimy cukier ze skórką z cytryny (TM: 30 s/10)
- Dodajemy masło i miksujemy (TM: 10 s/5)
- Dodajemy jajko, żółtko, mąkę i proszek do pieczenia i miksujemy jeszcze przez chwilę (TM: 30 s/6)
- Wyrabiamy ciasto na blacie (TM: wyrabianie ciasta/2 min)
- 2/3 porcją ciasta wyklejamy blachę do tarty, resztę zawijamy w folię i wkładamy do lodówki
- Na cieście rozsmarowujemy marmoladę
- Ze schłodzonego ciasta wycinamy paski i układamy je na wierzchu
- Pieczemy 40 minut w 180 stopniach

Komentarze
Prześlij komentarz