Zupa na ostro z wieprzowiną
Składniki:
Wykonanie:
- 400 g polędwicy wieprzowej pokrojonej w większą kostkę
- 2 łyżki przyprawy kebab-gyros
- 200 g cebuli
- 420 g różnokolorowych papryk
- 10 g oleju
- 800 g krojonych pomidorów z puszki
- 100 g wody
- 1 łyżeczka papryki chili
- 1 łyżeczka soli
- 0,25 łyżeczki pieprzu cayenne
- 500 g pieczarek pokrojonych w ćwiartki
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 200 g ogórków konserwowych pokrojonych w plastry
Wykonanie:
- Wieprzowinę obtaczamy w przyprawie kebab-gyros i odstawiamy na chwilę
- Cebulę drobno siekamy, dodajemy olej (TM: 5 s/5)
- Paprykę kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy (TM: 3 s/5)
- Dusimy przez parę minut (TM: 5 min/120 st/wsteczne/1)
- Dodajemy zamarynowane mięso, pomidory, wodę, paprykę ostrą, sól i pieprz i gotujemy (TM: koszyczek zamiast miarki 10 min/98 st/wsteczne/1)
- Dodajemy pieczarki i rozmaryn i gotujemy aż wieprzowina całkiem zmięknie (TM: koszyczek zamiast miarki 30 min/98 st/wsteczne/1)
- Na sam koniec dodajemy ogórki i gotujemy jeszcze parę minut (TM: koszyczek zamiast miarki 8 min/98 st/wsteczne/1)
Komentarze
Prześlij komentarz