Zupa na ostro z wieprzowiną


Składniki:
  • 400 g polędwicy wieprzowej pokrojonej w większą kostkę
  • 2 łyżki przyprawy kebab-gyros
  • 200 g cebuli
  • 420 g różnokolorowych papryk
  • 10 g oleju
  • 800 g krojonych pomidorów z puszki
  • 100 g wody
  • 1 łyżeczka papryki chili
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,25 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 500 g pieczarek pokrojonych w ćwiartki
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 200 g ogórków konserwowych pokrojonych w plastry

Wykonanie:
  1. Wieprzowinę obtaczamy w przyprawie kebab-gyros i odstawiamy na chwilę
  2. Cebulę drobno siekamy, dodajemy olej (TM: 5 s/5)
  3. Paprykę kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy (TM: 3 s/5)
  4. Dusimy przez parę minut (TM: 5 min/120 st/wsteczne/1)
  5. Dodajemy zamarynowane mięso, pomidory, wodę, paprykę ostrą, sól i pieprz i gotujemy (TM: koszyczek zamiast miarki 10 min/98 st/wsteczne/1)
  6. Dodajemy pieczarki i rozmaryn i gotujemy aż wieprzowina całkiem zmięknie (TM: koszyczek zamiast miarki 30 min/98 st/wsteczne/1)
  7. Na sam koniec dodajemy ogórki i gotujemy jeszcze parę minut (TM: koszyczek zamiast miarki 8 min/98 st/wsteczne/1)

Komentarze