Bułeczki drożdżowe z cynamonem
Składniki:
Wykonanie:
- 50 g gorzkiej czekolady
- 120 g cukru
- 220 g mleka
- 40 g świeżych drożdży
- 100 g cukru
- 500 g mąki pszennej
- 80 g masła
- 2 jajka
- 0,5 łyżeczki soli
- 100 g cukru trzcinowego
- 1 łyżka cynamonu
- 50 g orzechów (u mnie pekan i włoskie)
- 100 g masła, pokrojonego na kawałki
Wykonanie:
- Czekoladę ścieramy na tarce, mieszamy z cukrem (TM: 10 s/7, przekładamy)
- Mleko, drożdże i cukier bardzo lekko podgrzewamy w garnuszku (TM: 2,5 min/37 st/1)
- Dodajemy mąkę, masło, jajka i sól i wyrabiamy (TM: wyrabianie ciasta/3 min)
- Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut
- Cukier mieszamy z cynamonem
- Masło oraz czekoladę z cukrem podgrzewamy do połączenia się składników (TM: 4 min/50 st/2)
- Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia
- Kawałki ciasta formujemy w kulki o śr. ok. 5 cm, obtaczamy w cukrze z cynamonem i układamy w tortownicy
- Po ułożeniu kulek z połowy ciasta, polewamy je połową polewy i posypujemy połową orzechów
- Powtarzamy te same czynności z drugą warstwą
- Pieczemy 45 minut w 180 stopniach
Komentarze
Prześlij komentarz