Bułeczki drożdżowe z cynamonem


Składniki:
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 120 g cukru
Ciasto drożdżowe:
  • 220 g mleka
  • 40 g świeżych drożdży
  • 100 g cukru
  • 500 g mąki pszennej
  • 80 g masła
  • 2 jajka
  • 0,5 łyżeczki soli
Cynamonowy cukier i orzechy:
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżka cynamonu
  • 50 g orzechów (u mnie pekan i włoskie)
Polewa:
  • 100 g masła, pokrojonego na kawałki

Wykonanie:
  1. Czekoladę ścieramy na tarce, mieszamy z cukrem (TM: 10 s/7, przekładamy)
Ciasto drożdżowe:
  1. Mleko, drożdże i cukier bardzo lekko podgrzewamy w garnuszku (TM: 2,5 min/37 st/1)
  2. Dodajemy mąkę, masło, jajka i sól i wyrabiamy (TM: wyrabianie ciasta/3 min)
  3. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut
Cynamonowy cukier i orzechy:
  1. Cukier mieszamy z cynamonem
Polewa:
  1. Masło oraz czekoladę z cukrem podgrzewamy do połączenia się składników (TM: 4 min/50 st/2)
  2. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia
  3. Kawałki ciasta formujemy w kulki o śr. ok. 5 cm, obtaczamy w cukrze z cynamonem i układamy w tortownicy
  4. Po ułożeniu kulek z połowy ciasta, polewamy je połową polewy i posypujemy połową orzechów
  5. Powtarzamy te same czynności z drugą warstwą
  6. Pieczemy 45 minut w 180 stopniach

Komentarze