Kotlety mielone


Składniki:
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • 20 g masła
  • 400 g filetów z piersi kurczaka
  • 20 g bułki tartej
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • do panierowania: mąka, 1 jajko, bułka tarta

Wykonanie:
  1. Białko z jajka ubijamy na pianę (TM: z motylkiem 1,5 min/3,5, przekładamy)
  2. Czosnek przeciskamy przez praskę (TM: 3 s/8)
  3. Do czosnku dodajemy masło i topimy na niedużej mocy palnika (TM: 2 min/70 st/1)
  4. Dodajemy kurczaka pokrojonego na kawałki i miksujemy na gładką masę (TM: 5 s/6)
  5. Dodajemy żółtko, bułkę tartą, sól i pieprz i mieszamy (TM: 15 s/wsteczne/3)
  6. Dodajemy pianę z białka i mieszamy (TM: 15 s/wsteczne/3)
  7. Z masy formujemy nieduże kotlety, panierujemy po kolei w mące, jajku i bułce i obsmażamy z dwóch stron na patelni
  8. Pieczemy w 200 stopniach przez około 20 minut

Komentarze