Kotlety mielone
Składniki:
Wykonanie:
- 1 jajko
- 1 ząbek czosnku
- 20 g masła
- 400 g filetów z piersi kurczaka
- 20 g bułki tartej
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- do panierowania: mąka, 1 jajko, bułka tarta
Wykonanie:
- Białko z jajka ubijamy na pianę (TM: z motylkiem 1,5 min/3,5, przekładamy)
- Czosnek przeciskamy przez praskę (TM: 3 s/8)
- Do czosnku dodajemy masło i topimy na niedużej mocy palnika (TM: 2 min/70 st/1)
- Dodajemy kurczaka pokrojonego na kawałki i miksujemy na gładką masę (TM: 5 s/6)
- Dodajemy żółtko, bułkę tartą, sól i pieprz i mieszamy (TM: 15 s/wsteczne/3)
- Dodajemy pianę z białka i mieszamy (TM: 15 s/wsteczne/3)
- Z masy formujemy nieduże kotlety, panierujemy po kolei w mące, jajku i bułce i obsmażamy z dwóch stron na patelni
- Pieczemy w 200 stopniach przez około 20 minut
Komentarze
Prześlij komentarz