Lasagne
Składniki:
Wykonanie:
- 200 g sera żółtego
- ok. 10-12 płatów makaronu lasagne
- 200 g warzyw (marchewka, seler, cebula itp. w dowolnych konfiguracjach)
- 30 g oliwy
- 800 g mięsa mielonego
- 100 g białego wina
- 300 g przecieru pomidorowego
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 500 g mleka
- 40 g masła
- 90 g mąki
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 szczypta gałki muszkatołowej
Wykonanie:
- Ser ścieramy na tarce (TM: 15 s/10, przekładamy)
- Warzywa ścieramy na tarce, dodajemy oliwę (TM: 5 s/7)
- Dusimy (TM: 5 min/120 st/2)
- Dodajemy mięso i dusimy jeszcze przez chwilę (TM: 8 min/120 st/wsteczne/1)
- Dodajemy wino i gotujemy (TM: 5 min/Varoma/wsteczne/1)
- Dodajemy przecier, sól i pieprz i gotujemy (TM: 20 min/100 st/wsteczne/1, przekładamy)
- Wszystkie składniki podgrzewamy przez kilka minut, mieszając (TM: 7 min/90 st/4)
- Na dno naczynia żaroodpornego nakładamy cienką warstwę sosu bolońskiego, warstwę makaronu, warstwę sosu bolońskiego, posypujemy częścią startego sera i częścią sosu beszamelowego. Powtarzamy do momentu zużycia wszystkich składników, a wierzch posypujemy resztą startego sera.
- Pieczemy 40 minut w 180 stopniach
Komentarze
Prześlij komentarz