Lasagne


Składniki:
  • 200 g sera żółtego
  • ok. 10-12 płatów makaronu lasagne
Sos boloński:
  • 200 g warzyw (marchewka, seler, cebula itp. w dowolnych konfiguracjach)
  • 30 g oliwy
  • 800 g mięsa mielonego
  • 100 g białego wina
  • 300 g przecieru pomidorowego
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
Sos beszamelowy:
  • 500 g mleka
  • 40 g masła
  • 90 g mąki
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej

Wykonanie:
  1. Ser ścieramy na tarce (TM: 15 s/10, przekładamy)
Sos boloński:
  1. Warzywa ścieramy na tarce, dodajemy oliwę (TM: 5 s/7)
  2. Dusimy (TM: 5 min/120 st/2)
  3. Dodajemy mięso i dusimy jeszcze przez chwilę (TM: 8 min/120 st/wsteczne/1)
  4. Dodajemy wino i gotujemy (TM: 5 min/Varoma/wsteczne/1)
  5. Dodajemy przecier, sól i pieprz i gotujemy (TM: 20 min/100 st/wsteczne/1, przekładamy)
Sos beszamelowy:
  1. Wszystkie składniki podgrzewamy przez kilka minut, mieszając (TM: 7 min/90 st/4)
Przygotowanie:
  1. Na dno naczynia żaroodpornego nakładamy cienką warstwę sosu bolońskiego, warstwę makaronu, warstwę sosu bolońskiego, posypujemy częścią startego sera i częścią sosu beszamelowego. Powtarzamy do momentu zużycia wszystkich składników, a wierzch posypujemy resztą startego sera.
  2. Pieczemy 40 minut w 180 stopniach

Komentarze