Kurczak w mleczku kokosowym z warzywami


Składniki:
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 200 g ryżu
  • 400 g kurczaka pokrojonego w kostkę
  • 0,25 łyżeczki pieprzu
  • 200 g papryki pokrojonej w kostkę
  • 200 g cukinii pokrojonej na nieduże kawałki
  • 150 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 g oleju
  • 30 g koncentratu pomidorowego
  • 400 g mleczka kokosowego
  • 30 g miodu
  • 2 łyżeczki curry
  • 0,25 łyżeczki chili

Wykonanie:
  1. Jeśli macie urządzenie do gotowania na parze, to możecie tam na 20-25 minut włożyć kurczaka, paprykę i cukinię, jeśli nie, to po prostu wydłużcie duszenie w ostatnim kroku; ryż ugotujcie osobno zgodnie z przepisem na opakowaniu (TM: 800 g wody z 1 łyżeczką soli w naczyniu, ryż w koszyku, kurczak oprószony solą i pieprzem na dolnej przystawce Varoma, a papryka i cukinia na górnej 20 min/Varoma/3)
  2. Czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę drobno siekamy, dodajemy olej (TM: 5 s/5)
  3. Dusimy przez chwilę na głębokiej, dużej patelni (TM: 3 min/120 st/1)
  4. Dodajemy kurczaka, koncentrat pomidorowy, mleczko kokosowe, miód, curry, chili, pieprz i 0,5 łyżeczki soli i dusimy na patelni aż mięso odpowiednio zmięknie
  5. Dodajemy cukinię i paprykę i dusimy jeszcze 2 minuty (jeśli nie podgotowaliście warzyw na parze, to dorzućcie je wcześniej)

Komentarze