Kurczak w mleczku kokosowym z warzywami
Składniki:
Wykonanie:
- 1,5 łyżeczki soli
- 200 g ryżu
- 400 g kurczaka pokrojonego w kostkę
- 0,25 łyżeczki pieprzu
- 200 g papryki pokrojonej w kostkę
- 200 g cukinii pokrojonej na nieduże kawałki
- 150 g cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 30 g oleju
- 30 g koncentratu pomidorowego
- 400 g mleczka kokosowego
- 30 g miodu
- 2 łyżeczki curry
- 0,25 łyżeczki chili
Wykonanie:
- Jeśli macie urządzenie do gotowania na parze, to możecie tam na 20-25 minut włożyć kurczaka, paprykę i cukinię, jeśli nie, to po prostu wydłużcie duszenie w ostatnim kroku; ryż ugotujcie osobno zgodnie z przepisem na opakowaniu (TM: 800 g wody z 1 łyżeczką soli w naczyniu, ryż w koszyku, kurczak oprószony solą i pieprzem na dolnej przystawce Varoma, a papryka i cukinia na górnej 20 min/Varoma/3)
- Czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę drobno siekamy, dodajemy olej (TM: 5 s/5)
- Dusimy przez chwilę na głębokiej, dużej patelni (TM: 3 min/120 st/1)
- Dodajemy kurczaka, koncentrat pomidorowy, mleczko kokosowe, miód, curry, chili, pieprz i 0,5 łyżeczki soli i dusimy na patelni aż mięso odpowiednio zmięknie
- Dodajemy cukinię i paprykę i dusimy jeszcze 2 minuty (jeśli nie podgotowaliście warzyw na parze, to dorzućcie je wcześniej)
Komentarze
Prześlij komentarz