Spaghetti bolognese


Składniki:
  • 200 g pieczarek
  • 80 g cebuli
  • 50 g marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 250 g mięsa mielonego
  • 50 g wody
  • 400 g krojonych pomidorów z puszki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 350 g makaronu spaghetti
  • ser żółty tarty do posypania

Wykonanie:
  1. Czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę, marchewkę i pieczarki drobno siekamy, dodajemy oliwę (TM: 5 s/5)
  2. Dodajemy mięso mielone i dusimy przez parę minut (TM: 5 min/120 st/wsteczne/1)
  3. Dodajemy wodę i gotujemy kolejne parę minut (TM: 5 min/120 st/wsteczne/1)
  4. Dodajemy pomidory, cukier, sól, pieprz, zioła prowansalskie i gotujemy kilkanaście minut (TM: 20 min/100 st/wsteczne/1)
  5. W między czasie w drugim garnku zgodnie z przepisem na opakowaniu gotujemy makaron
  6. Przed podaniem posypujemy serem żółtym

Komentarze