Spaghetti bolognese
Składniki:
Wykonanie:
- 200 g pieczarek
- 80 g cebuli
- 50 g marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 20 g oliwy z oliwek
- 250 g mięsa mielonego
- 50 g wody
- 400 g krojonych pomidorów z puszki
- 1 łyżeczka cukru
- 1,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 350 g makaronu spaghetti
- ser żółty tarty do posypania
Wykonanie:
- Czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę, marchewkę i pieczarki drobno siekamy, dodajemy oliwę (TM: 5 s/5)
- Dodajemy mięso mielone i dusimy przez parę minut (TM: 5 min/120 st/wsteczne/1)
- Dodajemy wodę i gotujemy kolejne parę minut (TM: 5 min/120 st/wsteczne/1)
- Dodajemy pomidory, cukier, sól, pieprz, zioła prowansalskie i gotujemy kilkanaście minut (TM: 20 min/100 st/wsteczne/1)
- W między czasie w drugim garnku zgodnie z przepisem na opakowaniu gotujemy makaron
- Przed podaniem posypujemy serem żółtym
Komentarze
Prześlij komentarz