Keks
Składniki:
Keks:
Wykonanie:
Keks:
Keks:
- 5 jajek
- 1 szczypta soli
- 80 g orzechów włoskich
- 60 g daktyli suszonych
- 60 g moreli suszonych
- 100 g rodzynek
- 100 g żurawiny suszonej
- 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 255 g mąki pszennej
- 180 g cukru
- 150 g masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g rumu
- 150 g cukru
- 25 g soku z cytryny
Wykonanie:
Keks:
- Ubijamy białka ze szczyptą soli aż powstanie sztywna piana (TM: z motylkiem 3 min/3,5)
- Orzechy, daktyle i morele kroimy na mniejsze kawałki (TM: 1 s/6)
- Dosypujemy rodzynki, żurawinę, skórkę pomarańczową i 5 g mąki i mieszamy (TM: 5 s/wsteczne/3, przekładamy)
- Żółtka roztrzepujemy z cukrem przez dłuższą chwilę (TM: 2 min/3)
- Dodajemy miękkie masło, pozostałe 250 g mąki, proszek do pieczenia i rum i wyrabiamy (TM: 15 s/4)
- Dodajemy białka i delikatnie mieszamy
- Na koniec dodajemy bakalie i również mieszamy
- Ciasto przekładamy do formy keksowej (dł. 30-35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 50 minut w 180 stopniach
- Zostawiamy do ostudzenia i wyciągamy z formy
- Cukier mielimy w blenderze lub używamy pudru (TM: 10 s/10)
- Dodajemy sok z cytryny i podgrzewamy przez parę minut (TM: 2 min/50 st/2)
- Ciasto smarujemy lukrem
Komentarze
Prześlij komentarz