Keks


Składniki:
Keks:
  • 5 jajek
  • 1 szczypta soli
  • 80 g orzechów włoskich
  • 60 g daktyli suszonych
  • 60 g moreli suszonych
  • 100 g rodzynek
  • 100 g żurawiny suszonej
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 255 g mąki pszennej
  • 180 g cukru
  • 150 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g rumu
Lukier:
  • 150 g cukru
  • 25 g soku z cytryny

Wykonanie:
Keks:
  1. Ubijamy białka ze szczyptą soli aż powstanie sztywna piana (TM: z motylkiem 3 min/3,5)
  2. Orzechy, daktyle i morele kroimy na mniejsze kawałki (TM: 1 s/6)
  3. Dosypujemy rodzynki, żurawinę, skórkę pomarańczową i 5 g mąki i mieszamy (TM: 5 s/wsteczne/3, przekładamy)
  4. Żółtka roztrzepujemy z cukrem przez dłuższą chwilę (TM: 2 min/3)
  5. Dodajemy miękkie masło, pozostałe 250 g mąki, proszek do pieczenia i rum i wyrabiamy (TM: 15 s/4)
  6. Dodajemy białka i delikatnie mieszamy
  7. Na koniec dodajemy bakalie i również mieszamy
  8. Ciasto przekładamy do formy keksowej (dł. 30-35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 50 minut w 180 stopniach
  9. Zostawiamy do ostudzenia i wyciągamy z formy
Lukier:
  1. Cukier mielimy w blenderze lub używamy pudru (TM: 10 s/10)
  2. Dodajemy sok z cytryny i podgrzewamy przez parę minut (TM: 2 min/50 st/2)
  3. Ciasto smarujemy lukrem

Komentarze