Zupa z fasolką szparagową
Składniki:
Wykonanie:
- 50 g sera parmezan
- 1 pęczek natki pietruszki
- 4 gałązki bazylii (tylko liście)
- 100 g cebuli
- 20 g oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 750 g wody
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego (lub 1 kostka rosołowa)
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 400 g ziemniaków
- 450 g zielonej fasolki szparagowej
Wykonanie:
- Ser ścieramy na tarce, pietruszkę i bazylię drobno siekamy (TM: 10 s/6, przekładamy)
- Czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę drobno siekamy, dodajemy oliwę (TM: 5 s/5)
- Dusimy w garnku przez parę minut (TM: 3 min/120 st/1)
- Dodajemy wodę, koncentrat bulionu warzywnego, sól i pieprz, a potem fasolkę i ziemniaki pokrojone w kostkę i gotujemy aż zmiękną (jeśli korzystacie z narzędzia typu Thermomix, to ziemniaki można podgotować w koszyczku, fasolkę na Varomie TM: 22 min/Varoma/1)
- Przed podaniem posypujemy serem z ziołami
Komentarze
Prześlij komentarz