Zupa z fasolką szparagową


Składniki:
  • 50 g sera parmezan
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 4 gałązki bazylii (tylko liście)
  • 100 g cebuli
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 750 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego (lub 1 kostka rosołowa)
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 400 g ziemniaków
  • 450 g zielonej fasolki szparagowej

Wykonanie:
  1. Ser ścieramy na tarce, pietruszkę i bazylię drobno siekamy (TM: 10 s/6, przekładamy)
  2. Czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę drobno siekamy, dodajemy oliwę (TM: 5 s/5)
  3. Dusimy w garnku przez parę minut (TM: 3 min/120 st/1)
  4. Dodajemy wodę, koncentrat bulionu warzywnego, sól i pieprz, a potem fasolkę i ziemniaki pokrojone w kostkę i gotujemy aż zmiękną (jeśli korzystacie z narzędzia typu Thermomix, to ziemniaki można podgotować w koszyczku, fasolkę na Varomie TM: 22 min/Varoma/1)
  5. Przed podaniem posypujemy serem z ziołami

Komentarze