Kurczak z cukinią i kluseczkami gnocchi


Składniki:
  • 50 g sera żółtego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 20 g oleju
  • 200 g cukinii pokrojonej w plastry
  • 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
  • 250 g kurczaka pokrojonego w kostkę
  • 400 g wody
  • 200 g śmietany
  • 20 g koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu
  • 0,5 łyżeczki papryczki chili
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 2 szczypty gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 600 g gnocchi, gotowych
  • 150 g zielonego groszku (z puszki)

Wykonanie:
  1. Ser ścieramy na tarce (TM: 10 s/10, przekładamy)
  2. Czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę siekamy, dodajemy olej (TM: 3 s/5)
  3. Dusimy przez parę minut (TM: 3 min/120 st/1)
  4. Dodajemy resztę składników (poza skrobią, gnocchi i groszkiem) i gotujemy ok. 20 minut aż mięso zmięknie (TM: 20 min/95 st/wsteczne/1)
  5. Skrobię mieszamy w kubeczku z paroma łyżkami wody, dodajemy ją razem z gnocchi i groszkiem i gotujemy jeszcze 3 minuty (TM: 3 min/98 st/wsteczne/1)

Komentarze