Kurczak z cukinią i kluseczkami gnocchi
Składniki:
Wykonanie:
- 50 g sera żółtego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 20 g oleju
- 200 g cukinii pokrojonej w plastry
- 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
- 250 g kurczaka pokrojonego w kostkę
- 400 g wody
- 200 g śmietany
- 20 g koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu
- 0,5 łyżeczki papryczki chili
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 2 szczypty gałki muszkatołowej
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 600 g gnocchi, gotowych
- 150 g zielonego groszku (z puszki)
Wykonanie:
- Ser ścieramy na tarce (TM: 10 s/10, przekładamy)
- Czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę siekamy, dodajemy olej (TM: 3 s/5)
- Dusimy przez parę minut (TM: 3 min/120 st/1)
- Dodajemy resztę składników (poza skrobią, gnocchi i groszkiem) i gotujemy ok. 20 minut aż mięso zmięknie (TM: 20 min/95 st/wsteczne/1)
- Skrobię mieszamy w kubeczku z paroma łyżkami wody, dodajemy ją razem z gnocchi i groszkiem i gotujemy jeszcze 3 minuty (TM: 3 min/98 st/wsteczne/1)
Komentarze
Prześlij komentarz