Naleśniki czekoladowe z wiśniami


Składniki:
Naleśniki:
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 50 g cukru pudru
  • 100 g mleka
  • 60 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 20 g kakao
  • 30 g masła
Wiśnie:
  • 220 g wiśni bez pestek
  • 50 g cukru
  • 2 łyżki żelatyny

Wykonanie:
Naleśniki:
  1. Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę (TM: 40 s/8)
  2. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni
Wiśnie:
  1. Wiśnie i cukier gotujemy w garnuszku przez ok. 15-20 minut aż płyn nieco odparuje (TM: koszyczek zamiast miarki 15 min/100 st/wsteczne/1)
  2. Żelatynę mieszamy w paru łyżkach wody i dodajemy do wiśni, gotujemy jeszcze parę minut (TM: koszyczek zamiast miarki 5 min/100 st/wsteczne/1)

Komentarze