Kurczak z kopytkami


Składniki:
  • 250 g pora, pokrojonego w plastry
  • 10 g oleju
  • 400 g fileta z kurczaka pokrojonego w kostkę
  • 15 g koncentratu pomidorowego
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,25 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 0,5 łyżeczki papryki ostrej
  • 180 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu (lub 1 kostka rosołowa)
  • 500 g gotowych kopytek
  • 100 g śmietany (12%)

Wykonanie:
  1. 50 g pora siekamy trochę drobniej i dusimy na oleju (TM: 3 s/5, a potem 3 min/120 st/1)
  2. Dodajemy kurczaka, koncentrat pomidorowy, 0,25 łyżeczki soli, pieprz, słodką paprykę i ostrą paprykę, wodę i koncentrat bulionu i gotujemy (TM: por oprószony 0,25 łyżeczki soli w Varomie, kopytka na wkładzie 13 min/Varoma/wsteczne/1)
  3. Jeśli macie urządzenie w stylu TM, to resztę pora podgotujcie na parze w czasie gotowania mięsa; jeśli nie, to podduście go osobno na patelni; kopytka podgrzejcie zgodnie z przepisem na opakowaniu
  4. Kiedy mięso jest już prawie miękkie, dodajemy śmietanę i gotujemy jeszcze 2-3 minuty (TM: 2 min/Varoma/wsteczne/1)
  5. Do mięsa dodajemy, pora, kopytka i mieszamy

Komentarze