Kurczak z kopytkami
Składniki:
Wykonanie:
- 250 g pora, pokrojonego w plastry
- 10 g oleju
- 400 g fileta z kurczaka pokrojonego w kostkę
- 15 g koncentratu pomidorowego
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,25 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 0,5 łyżeczki papryki ostrej
- 180 g wody
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu (lub 1 kostka rosołowa)
- 500 g gotowych kopytek
- 100 g śmietany (12%)
Wykonanie:
- 50 g pora siekamy trochę drobniej i dusimy na oleju (TM: 3 s/5, a potem 3 min/120 st/1)
- Dodajemy kurczaka, koncentrat pomidorowy, 0,25 łyżeczki soli, pieprz, słodką paprykę i ostrą paprykę, wodę i koncentrat bulionu i gotujemy (TM: por oprószony 0,25 łyżeczki soli w Varomie, kopytka na wkładzie 13 min/Varoma/wsteczne/1)
- Jeśli macie urządzenie w stylu TM, to resztę pora podgotujcie na parze w czasie gotowania mięsa; jeśli nie, to podduście go osobno na patelni; kopytka podgrzejcie zgodnie z przepisem na opakowaniu
- Kiedy mięso jest już prawie miękkie, dodajemy śmietanę i gotujemy jeszcze 2-3 minuty (TM: 2 min/Varoma/wsteczne/1)
- Do mięsa dodajemy, pora, kopytka i mieszamy
Komentarze
Prześlij komentarz