Bułeczki z groszkami czekoladowymi
- 300 g mleka
- 70 g cukru
- 50 g masła
- 20 g drożdży świeżych
- 500 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 szczypta soli
- 90 g groszków czekoladowych (nietopiących się w wysokich temperaturach)
- 1 jajko
Wykonanie:
- Mleko, dodać cukier, masło i drożdże bardzo lekko podgrzewamy (TM: 3 min/37 st/1)
- Dodajemy mąkę, cukier waniliowy i sól i wyrabiamy (TM: wyrabianie ciasta/5 min)
- Dodajemy groszki i wyrabiamy jeszcze przez chwilę (TM: wyrabianie ciasta/30 s)
- Zostawiamy do wyrośnięcia w misce przykrytej ściereczką (ok. 50 minut)
- Dzielimy na 16 porcji, formujemy bułeczki, układamy na blaszce i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 40 minut
- Smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy groszkami i pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut
Komentarze
Prześlij komentarz