Bułeczki z groszkami czekoladowymi


Składniki:
  • 300 g mleka
  • 70 g cukru
  • 50 g masła
  • 20 g drożdży świeżych
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 szczypta soli
  • 90 g groszków czekoladowych (nietopiących się w wysokich temperaturach)
  • 1 jajko

Wykonanie:
  1. Mleko, dodać cukier, masło i drożdże bardzo lekko podgrzewamy (TM: 3 min/37 st/1)
  2. Dodajemy mąkę, cukier waniliowy i sól i wyrabiamy (TM: wyrabianie ciasta/5 min)
  3. Dodajemy groszki i wyrabiamy jeszcze przez chwilę (TM: wyrabianie ciasta/30 s)
  4. Zostawiamy do wyrośnięcia w misce przykrytej ściereczką (ok. 50 minut)
  5. Dzielimy na 16 porcji, formujemy bułeczki, układamy na blaszce i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 40 minut
  6. Smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy groszkami i pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut

Komentarze