Fasolka z kiełbasą i boczkiem
Składniki:
Wykonanie:
- 7 puszek białej fasoli, odsączonej z zalewy
- 300 g cebuli
- 200 g czerwonej papryki
- 100 g marchewki
- 4 ząbki czosnku
- 60 g oliwy z oliwek
- 1100 g wody
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 2 łyżeczki koncentratu bulionu
- 2 liście laurowe
- 400 g kiełbasy pokrojonej w plastry
- 200 g szynki pokrojonej w paski
- 100 g kostek boczku
Wykonanie:
- Cebulę, paprykę, marchewkę, czosnek drobno kroimy, dodajemy oliwę (TM: 10 s/4)
- Dusimy w dużym garnku przez kilkanaście minut (TM: 14 min/120 st/1)
- Dodajemy 150 g fasoli, wodę i przyprawy i gotujemy przynajmniej 20 minut
- Jeśli nie korzystacie z urządzenia w stylu TM, to kiełbasę i boczek podsmażcie na patelni, na sam koniec można dodać szynkę
- Jeśli korzystacie z TM lub podobnych, to mięso ułóżcie na przystawce Varoma i parujcie podczas gotowania wywaru warzywnego (TM: 20 min/Varoma/1)
- Na sam koniec dodajcie do wywaru całą fasolkę i pozostałe uparowane/podsmażone mięso

Komentarze
Prześlij komentarz