Fasolka z kiełbasą i boczkiem


Składniki:
  • 7 puszek białej fasoli, odsączonej z zalewy
  • 300 g cebuli
  • 200 g czerwonej papryki
  • 100 g marchewki
  • 4 ząbki czosnku
  • 60 g oliwy z oliwek
  • 1100 g wody
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu
  • 2 liście laurowe
  • 400 g kiełbasy pokrojonej w plastry
  • 200 g szynki pokrojonej w paski
  • 100 g kostek boczku

Wykonanie:
  1. Cebulę, paprykę, marchewkę, czosnek drobno kroimy, dodajemy oliwę (TM: 10 s/4)
  2. Dusimy w dużym garnku przez kilkanaście minut (TM: 14 min/120 st/1)
  3. Dodajemy 150 g fasoli, wodę i przyprawy i gotujemy przynajmniej 20 minut
  4. Jeśli nie korzystacie z urządzenia w stylu TM, to kiełbasę i boczek podsmażcie na patelni, na sam koniec można dodać szynkę
  5. Jeśli korzystacie z TM lub podobnych, to mięso ułóżcie na przystawce Varoma i parujcie podczas gotowania wywaru warzywnego (TM: 20 min/Varoma/1)
  6. Na sam koniec dodajcie do wywaru całą fasolkę i pozostałe uparowane/podsmażone mięso

Komentarze