Wspomnienie greckiej kuchni, czyli mussaka


Składniki:
  • 140 g sera żółtego
  • 150 g cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 15 g oliwy z oliwek
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki oregano
  • 500 g mięsa mielonego
  • 50 g koncentratu pomidorowego
  • 80 g wody
  • 400 g krojonych pomidorów z puszki
  • 3 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 500 g ziemniaków pokrojonych w plastry
  • 500 g bakłażana pokrojonego w plastry (nie obieramy)
  • 700 g mleka
  • 80 g mąki pszennej
  • 80 g masła
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej

Wykonanie:
  1. Ser ścieramy na tarce (TM: 10 s/6, przekładamy)
  2. Cebulę siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy oliwę, cynamon i oregano (TM: 5 s/5)
  3. Dusimy przez chwilę (TM: 3 min/120 st/1)
  4. Dodajemy mięso i koncentrat i nadal dusimy (TM: 10 min/120 st/1)
  5. Dodajemy wodę i dusimy jeszcze parę minut (TM: 2 min/120 st/1)
  6. Dodajemy pomidory, 1 łyżeczkę soli i pieprz (TM: na dolnej przystawce Varoma ziemniaki oprószone 0,5 łyżeczki soli, na górnej bakłażan oprószony 0,5 łyżeczki soli 20 min/Varoma/1)
  7. Jeśli macie urządzenie typu TM, to ziemniaki i bakłażana podgotujcie na parze jw; jeśli nie, to w kolejnych krokach użyjcie surowego bakłażana, a ziemniaki podgotujcie standardowo w garnku w osolonej wodzie (na pół twardo)
  8. W czystym, oddzielnym garnuszku mieszamy mleko, mąkę, masło, 1 łyżeczkę soli i gałkę muszkatołową i gotujemy cały czas intensywnie mieszając (TM: 10 min/90 st/4)
  9. W naczyniu do zapiekania na dnie układamy ziemniaki w plastrach i posypujemy 3 łyżkami sera, układamy połowę bakłażana i posypujemy 3 łyżkami sera, zalewamy sosem mięsnym, układamy resztę bakłażana, zalewamy sosem beszamelowym i posypujemy resztą sera
  10. Pieczemy w 180 stopniach przez godzinę
  11. Po upieczeniu nie kroimy od razu, czekamy aż ostygnie (przynajmniej 30 minut), bo inaczej nam się całość rozjedzie

Komentarze