Wspomnienie greckiej kuchni, czyli mussaka
Składniki:
Wykonanie:
- 140 g sera żółtego
- 150 g cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 15 g oliwy z oliwek
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki oregano
- 500 g mięsa mielonego
- 50 g koncentratu pomidorowego
- 80 g wody
- 400 g krojonych pomidorów z puszki
- 3 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 500 g ziemniaków pokrojonych w plastry
- 500 g bakłażana pokrojonego w plastry (nie obieramy)
- 700 g mleka
- 80 g mąki pszennej
- 80 g masła
- 1 szczypta gałki muszkatołowej
Wykonanie:
- Ser ścieramy na tarce (TM: 10 s/6, przekładamy)
- Cebulę siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy oliwę, cynamon i oregano (TM: 5 s/5)
- Dusimy przez chwilę (TM: 3 min/120 st/1)
- Dodajemy mięso i koncentrat i nadal dusimy (TM: 10 min/120 st/1)
- Dodajemy wodę i dusimy jeszcze parę minut (TM: 2 min/120 st/1)
- Dodajemy pomidory, 1 łyżeczkę soli i pieprz (TM: na dolnej przystawce Varoma ziemniaki oprószone 0,5 łyżeczki soli, na górnej bakłażan oprószony 0,5 łyżeczki soli 20 min/Varoma/1)
- Jeśli macie urządzenie typu TM, to ziemniaki i bakłażana podgotujcie na parze jw; jeśli nie, to w kolejnych krokach użyjcie surowego bakłażana, a ziemniaki podgotujcie standardowo w garnku w osolonej wodzie (na pół twardo)
- W czystym, oddzielnym garnuszku mieszamy mleko, mąkę, masło, 1 łyżeczkę soli i gałkę muszkatołową i gotujemy cały czas intensywnie mieszając (TM: 10 min/90 st/4)
- W naczyniu do zapiekania na dnie układamy ziemniaki w plastrach i posypujemy 3 łyżkami sera, układamy połowę bakłażana i posypujemy 3 łyżkami sera, zalewamy sosem mięsnym, układamy resztę bakłażana, zalewamy sosem beszamelowym i posypujemy resztą sera
- Pieczemy w 180 stopniach przez godzinę
- Po upieczeniu nie kroimy od razu, czekamy aż ostygnie (przynajmniej 30 minut), bo inaczej nam się całość rozjedzie
Komentarze
Prześlij komentarz