Gulasz wieprzowy


Składniki:
  • 70 g ogórków kiszonych
  • 150 g cebuli
  • 20 g oleju
  • 250 g pieczarek pokrojonych na połówki
  • 500 g mięsa wieprzowego pokrojonego w kostkę
  • 550 g wody
  • 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 0,5 łyżeczki papryki ostrej
  • 150 g przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki mąki pszennej

Wykonanie:
  1. Ogórki kiszone kroimy w kostkę (TM: 5 s/4, przekładamy)
  2. Cebulę drobno siekamy (TM: 5 s/5)
  3. Dodajemy olej i dusimy na dużym garnku (TM: 3 min/120 st/1)
  4. Dodajemy pieczarki i dusimy parę minut (TM: bez miarki 5 min/120 st/wsteczne/1)
  5. Dodajemy mięso, 500 g wody, koncentrat bulionu, sól, pieprz, słodką paprykę i ostrą paprykę i gotujemy aż mięso zmięknie (TM: 30 min/100 st/wsteczne/1)
  6. Dodajemy ogórki i przecier i gotujemy jeszcze parę minut (TM: 5 min/100 st/wsteczne/1)
  7. W kubeczku mieszamy 50 g wody i mąkę, dodajemy do garnka, mieszamy, a potem gotujemy jeszcze parę minut (TM: 10 s/wsteczne/2, 3 min/100 st/wsteczne/1)

Komentarze