Lody śmietankowo-orzechowe


Składniki:
  • 130 g orzechów laskowych
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 400 g śmietany 30%, mocno schłodzonej
  • 80 g cukru pudru
  • 30 g mleka
  • 3 białka

Wykonanie:
  1. 80 g orzechów drobno siekamy (TM: 3 s/7, przekładamy)
  2. 50 g orzechów i czekoladę mielimy w blenderze na proszek (TM: 15 s/8, przekładamy)
  3. Śmietanę i cukier puder ubijamy (TM: z motylkiem czas zależny od rodzaju śmietany i stopnia schłodzenia/3, przekładamy)
  4. Ubitą śmietanę odstawiamy do lodówki
  5. W czystym naczyniu ubijamy białka (TM: z motylkiem 3 min/37 st/3,5)
  6. Dodajemy do śmietany i delikatnie mieszamy
  7. Na koniec podgrzewamy mleko, sproszkowane orzechy i czekoladę (TM: 3,5 min/50 st/3)
  8. Foremkę keksową (dł. ok. 26 cm) wykładamy folią spożywczą i wykładamy 1/3 masy śmietanowej – ½ masy czekoladowej – ½ posiekanych orzechów - 1/3 masy śmietanowej – ½ masy czekoladowej – ½ posiekanych orzechów - 1/3 masy śmietanowej
  9. Wkładamy do zamrażalnika na całą noc
  10. Podajemy pokrojone w plastry

Komentarze