Lody śmietankowo-orzechowe
Składniki:
Wykonanie:
- 130 g orzechów laskowych
- 100 g mlecznej czekolady
- 400 g śmietany 30%, mocno schłodzonej
- 80 g cukru pudru
- 30 g mleka
- 3 białka
Wykonanie:
- 80 g orzechów drobno siekamy (TM: 3 s/7, przekładamy)
- 50 g orzechów i czekoladę mielimy w blenderze na proszek (TM: 15 s/8, przekładamy)
- Śmietanę i cukier puder ubijamy (TM: z motylkiem czas zależny od rodzaju śmietany i stopnia schłodzenia/3, przekładamy)
- Ubitą śmietanę odstawiamy do lodówki
- W czystym naczyniu ubijamy białka (TM: z motylkiem 3 min/37 st/3,5)
- Dodajemy do śmietany i delikatnie mieszamy
- Na koniec podgrzewamy mleko, sproszkowane orzechy i czekoladę (TM: 3,5 min/50 st/3)
- Foremkę keksową (dł. ok. 26 cm) wykładamy folią spożywczą i wykładamy 1/3 masy śmietanowej – ½ masy czekoladowej – ½ posiekanych orzechów - 1/3 masy śmietanowej – ½ masy czekoladowej – ½ posiekanych orzechów - 1/3 masy śmietanowej
- Wkładamy do zamrażalnika na całą noc
- Podajemy pokrojone w plastry
Komentarze
Prześlij komentarz