Chleb z oliwkami i daktylami
Składniki:
Wykonanie:
- 120 g czarnych oliwek bez pestek
- 80 g suszonych daktyli
- 90 g orzechów włoskich
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 200 g mąki żytniej
- 450 g mąki pszennej
- 300 g wody
- 40 g drożdży świeżych
- 2 łyżeczki soli
- 100 g oliwy z oliwek
Wykonanie:
- Oliwki, daktyle i orzechy drobno siekamy (TM: 6 s/5)
- Dodajemy wszystkie pozostałe składniki i wyrabiamy (TM: wyrabianie ciasta/5 min)
- Garnek lub naczynie żaroodporne (3 l) natłuszczamy i wkladamy do niego ciasto uformowane w owalny bochenek
- Zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 h
- Przez 30 minut pieczemy pod przykryciem na najniższej szynie piekarnika w 180 stopniach
- Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy przez kolejne 30 minut
Komentarze
Prześlij komentarz