Chleb z oliwkami i daktylami


Składniki:
  • 120 g czarnych oliwek bez pestek
  • 80 g suszonych daktyli
  • 90 g orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 200 g mąki żytniej
  • 450 g mąki pszennej
  • 300 g wody
  • 40 g drożdży świeżych
  • 2 łyżeczki soli
  • 100 g oliwy z oliwek

Wykonanie:
  1. Oliwki, daktyle i orzechy drobno siekamy (TM: 6 s/5)
  2. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki i wyrabiamy (TM: wyrabianie ciasta/5 min)
  3. Garnek lub naczynie żaroodporne (3 l) natłuszczamy i wkladamy do niego ciasto uformowane w owalny bochenek
  4. Zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 h
  5. Przez 30 minut pieczemy pod przykryciem na najniższej szynie piekarnika w 180 stopniach
  6. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy przez kolejne 30 minut

Komentarze