Ciasto czekoladowe z masłem orzechowym



Pomysł zaczerpnięty ze strony Kwestia Smaku


Składniki:
  • 200 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 220 g cukru
  • 150 g czekolady deserowej
  • 3 jajka
  • 130 g mąki
  • 250 g masła orzechowego

Wykonanie:
  1. Masło i gorzką czekoladę umieszczamy w garnuszku i topimy (TM: 4 min/50 st/1)
  2. Dodajemy cukier i jajka i miksujemy (TM: 30 s/5)
  3. Dodajemy mąkę i miksujemy jeszcze przez chwilę (TM: 30 s/5)
  4. Czekoladę deserową kroimy na małe kawałki (każda kostka na ćwiartki) i dodajemy do ciasta (TM: 15 s/wsteczne/3)
  5. Wykładamy ciasto do tortownicy i na wierzchu nierównomiernie rozkładamy masło orzechowe, widelcem robimy wzroki
  6. Pieczemy w 160 stopniach przez 30 minut

Komentarze