Gulasz wieprzowy z pieczarkami
Składniki:
Wykonanie:
- 30 g oliwy
- 600 g mięsa wieprzowego pokrojonego w kostkę
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 30 g masła
- 1 ząbek czosnku
- 200 g pieczarek pokrojonych w ćwiartki
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu (lub jedna kostka rosołowa)
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 100 g wody
Wykonanie:
- Oliwę i mięso posypane pieprzem podsmażamy na patelni
- Czosnek przeciskamy przez praskę (TM: 3 s/7)
- Czosnek i masło podgrzewamy w garnuszku (TM: 2 min/100 st/1)
- Dodajemy pieczarki, koncentrat bulionu i sól i dusimy przez chwilę (TM: 2 min/120 st/wsteczne/1)
- Powstałym sosem zalewamy wieprzowinę podsmażoną na patelni i dusimy pod przykryciem aż mięso zmięknie
- W kubeczku mieszamy wodę ze skrobią, dolewamy do sosu, mieszamy i gotujemy jeszcze przez parę minut
Komentarze
Prześlij komentarz