Gulasz wieprzowy z pieczarkami


Składniki:
  • 30 g oliwy
  • 600 g mięsa wieprzowego pokrojonego w kostkę
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 30 g masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g pieczarek pokrojonych w ćwiartki
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu (lub jedna kostka rosołowa)
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 100 g wody

Wykonanie:
  1. Oliwę i mięso posypane pieprzem podsmażamy na patelni
  2. Czosnek przeciskamy przez praskę (TM: 3 s/7)
  3. Czosnek i masło podgrzewamy w garnuszku (TM: 2 min/100 st/1)
  4. Dodajemy pieczarki, koncentrat bulionu i sól i dusimy przez chwilę (TM: 2 min/120 st/wsteczne/1)
  5. Powstałym sosem zalewamy wieprzowinę podsmażoną na patelni i dusimy pod przykryciem aż mięso zmięknie
  6. W kubeczku mieszamy wodę ze skrobią, dolewamy do sosu, mieszamy i gotujemy jeszcze przez parę minut

Komentarze